Mai multe țări din Europa sunt grav afectate din cauza valului de cutremure din ultimele 2 zile. Dezastrul la nivel European s-a scontat cu sute de morți și zeci de răniți. Până și România a fost afectată, la o scară mai mică, de cutremurul de miercuri, 26 noiembrie, cu magnitudinea de 3.2 grade care s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri.

Acesta a avut loc în zona seismică Vrancea în apropierea următoarelor oraşe: 68km E de Brasov, 84km NE de Ploiesti, 108km S de Bacau, 124km V de Galati, 124km V de Braila, 137km N de Bucuresti, 154km NE de Pitesti, 182km E de Sibiu, 190km SV de Iasi, 202km N de Ruse, conform datelor INFP.

Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat situația cutremurelor ce au invadat întregul continent.

Cutremurul din Albania 

Seismul s-a produs 40 de kilometri de capitala țării, Tirana, iar bilanţul cutremurului a ajuns la 25 de morţi şi aproximativ 600 de răniţi. De asemenea, 42 de persoane sunt date dispărute, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi. Echipele de intervenţie continuă căutarea acestora. Premierul Albaniei, Edi Rama, a vizitat oraşul Thumane, unde s-a întâlnit cu membri ai familiilor sinistrate. România a trimis echipaje speciale în Albania pentru a ajuta la găsirea victimelor. Seismul a avut o magnitudine de 6.4 pe scara Richter, fiind cel mai puternic cutremur produs vreodată în această țară.

Cutremurul din Bosnia și Herțegovina

Seismul a fost mai slab resimțit față de celelalte țări, care au fost profund afectate. Cutremurul s-a produs în jurul orei 11, la o adâncime de 10 kilometri, în apropierea orașului Blagaj (populație de 4.800 de locuitori),

Cutremurul din Grecia

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 a fost înregistrat miercuri la nord-vest de insula Creta din Grecia, au anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) şi Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS), citate de Reuters și Agerpres.

Potrivit EMSC, seismul a fost înregistrat la o adâncime de 56 de kilometri, între insulele Creta şi Kythira.

Nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate.

Se pare că și în Atena s-a resimțit cutremurul, însă mai slab decât în Creta. Seismologii au înregistrat în Atena o magnitudine de 4 pe scara Richter. Școlile s-au închis iar autoritățile sunt în alertă maximă.

Premierul Ludovic Orban a declarat azi, că România este pregătită pentru astfel de dezastre.