Este anunţul momentului din România în legătură cu criza umanitară din Ucraina!

Ce au decis miniştrii de finanţe ai UE, alături de Comisia Europeană, privitor la situaţia din Ucraina?

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a participat astăzi, 25 februarie, la reuniunea informală a Consiliului ECOFIN, alături de omologii săi din Uniunea Europeană. Miniştrii de Finanţe din statele membre UE au agreat cu această ocazie, împreună cu Comisia Europeană, principiile de acțiune în urma intervenției militare a Rusiei asupra Ucrainei, în cadrul unei sesiuni speciale privind consecințele economice și financiare ale invaziei declanşate de Moscova.

În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană s-a angajat să ofere un important sprijin financiar de urgență pentru Ucraina, dar şi să implementeze sancțiunile financiare și economice convenite la Consiliul European.

În plus, vor fi găsite celor mai bune măsuri pentru limitarea consecințelor conflictului dintre Rusia şi Ucraina asupra cetățenilor și companiilor din UE, precum şi accelerarea agendei de consolidare a independenței economice a UE, cu precădere în sectorul energetic, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Ministrul Adrian Câciu a insistat, la reuniunea Consiliului ECOFIN, pentru găsirea unor soluţii de sprijin pentru statele UE cele mai afectate de această criză, România urmând să fie şi ea una dintre aceste ţări.

Mesajul ministrului român de Finanţe, Adrian Câciu

“Alături de toate celelalte state din UE, România militează pentru deplina solidaritate cu poporul ucrainean, iar prin acțiunile la nivelul Comisiei Europene și a guvernelor statelor membre ne vom asigura atât de acordarea în continuare de ajutoare financiare de urgență pentru Ucraina, cât și de implementarea unor măsuri restrictive fără precedent care vor duce la izolarea financiară a Federației Ruse.

Am convenit că aceste sancțiuni vor dura atât timp cât este necesar și ar putea fi completate cu decizii suplimentare.

În același timp, le-am precizat omologilor mei că trebuie să reflectăm asupra unor soluții concrete pentru statele UE cele mai afectate de această criză, aflate aproape de granița cu Ucraina. Din acest punct de vedere, apreciem că trebuie identificate de către Comisia Europeană instrumente de finanțare la nivel european care să fie specific adresate efectelor asupra economiilor noastre, în urma adoptării sancțiunilor economice aplicate Rusiei.

Unitatea se manifestă prin solidaritate, iar costurile acestei situații trebuie susținute la nivel național și european. Ne îndreptăm atenția și spre măsurile care să atenueze impactul acestei crize asupra cetățenilor și companiilor din UE, în special în privința prețului gazului și al energiei electrice, iar unitatea UE este cheia acestor măsuri.

Nu în ultimul rând, ne-am asumat să continuăm pașii spre consolidarea independenței economice a UE, mai ales din perspectiva sectorului energetic, această direcție urmând să contribuie la creșterea durabilă și rezilientă a economiei europene”, este mesajul transmis vineri, 25 februarie, de către Adrian Câciu.