Țările europene sunt pe cale să atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, însă costul de refacere a stocurilor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică de umplere a rezervoarelor pentru iarnă, scrie Reuters.

Depozitele Europei, pline în proporție de peste 70%

Guvernele europene au fost îngrijorate de faptul că întreruperea de către Rusia a livrărilor prin principala sa conductă de gaze către Germania ar lăsa țările în imposibilitatea de a îndeplini obiectivele de umplere a depozitelor pentru iarnă.

Acestea au reușit să acumuleze stocuri de gaze în mod constant prin reducerea cererii, prin trecerea de la gaz la cărbune și prin creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Marți, depozitele de stocare a gazelor din Europa erau pline în proporție de 70,54%, depășind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor publicate joi de Gas Infrastructure Europe (GIE). De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Uniunea Europeană are ca obiectiv umplerea depozitelor până la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, pentru a asigura un tampon pentru lunile de iarnă cu cerere maximă. UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare țară pentru fiecare lună.

Germania, cea mai afectată de reducerea fluxurilor de gaz din Rusia, și-a stabilit un obiectiv mai ridicat și își propune să fie asigure 95% până în noiembrie.

„UE și-a depășit deja obiectivul de umplere intermediar de la 1 septembrie la începutul lunii iulie și este încă în grafic pentru a atinge obiectivul de la 1 noiembrie”, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

Importurile accelerate de GNL au ajutat

UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL în prima jumătate a anului 2022, în creștere de la 8,21 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ICIS.

În luna iunie, pentru prima dată în istorie, GNL din SUA a contribuit la aprovizionarea cu gaze a Europei mai mult decât gazul de gazoduct din Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că este pe cale să atingă ținta, analiștii au avertizat că dependența Europei de gazul rusesc este departe de a se fi încheiat.

„Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna și cum vor evolua fluxurile rusești în primăvară. Incertitudinea cu privire la ambele va menține probabil prețurile susținute, chiar dacă stocurile vor continua să crească în următoarele luni”, a declarat Giovanni Staunovo, analist de petrol la UBS.

Analiștii și experții industriali au avertizat că umplerea depozitelor de gaze la nivelurile țintă ar fi imposibilă dacă Rusia întrerupe total livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

Dar care au fost costurile

Prețul contractului olandez de gaze TTF pe o lună întâi , de referință pentru Europa, aproape că s-a triplat de la începutul anului, din cauza încetinirii livrărilor de gaze rusești prin Nord Stream 1 și a unei piețe globale restrânse. Acest lucru face ca achiziționarea de gaze cu ridicata să fie o întreprindere costisitoare.

„Ipotetic, înlocuirea fluxului North Stream 1 pe parcursul acestei ierni, pe baza prețului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, de aproximativ 10 ori mai mult decât ar fi fost în mod istoric”, a declarat Callum Macpherson, șeful departamentului de mărfuri de la Investec.

Simone Tagliapietra, senior fellow la think-tank-ul Bruegel, estimează că Europa ar trebui să cheltuiască 26 de miliarde de euro pentru a umple depozitele de gaze naturale până la 80% față de nivelurile actuale.

Mandel, de la Aurora, a estimat că costul total al gazelor injectate în depozitele UE de la introducerea obiectivelor în iunie este de aproximativ 19,8 miliarde de euro, presupunând că toate gazele injectate în depozite au fost și vor fi achiziționate la prețuri spot la hub-ul olandez TTF. El a estimat că este nevoie acum de încă 35,5 miliarde de euro pentru a umple depozitele UE până la atingerea obiectivelor, ceea ce duce totalul la peste 55 de miliarde de euro.

„Aș estima, de asemenea, un plus de 300 până la 600 de milioane de euro pentru costul de utilizare a stocării”, a spus el.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus luna trecută un obiectiv pentru toate statele membre de a reduce consumul de gaze cu 15% de la 1 august pentru a permite umplerea mai rapidă a depozitelor de stocare.

Stocurile de gaze ale UE se situau în jurul valorii de 78,81 miliarde de metri cubi (mld. mc), a precizat UBS, încă 25 mld. mc sub nivelul care, potrivit estimărilor băncii, ar permite UE să reziste la o întrerupere completă a livrărilor rusești fără o creștere semnificativă a cererii.