Cultura şi economia s-au întâlnit cu politica în Sibiul ce va încerca, în 2007, să crească vizibilitatea României la nivel european. Sperând să atragă un milion de turişti, oraşul de pe Cibin va organiza 220 de programe culturale.

Cine sunt premianţii Sibiului? Ca imagine, au dat lovitura Traian Băsescu şi primarul Klaus Johannis, ultimul neascunzându-şi intenţia de a candida şi pe viitor la primărie. În economie, premianţii sunt hotelurile şi zona imobiliară, dar şi marea industrie. Serviciile şchioapătă, iar agricultura suferă din cauza preţurilor mari la terenuri. În cultură, profită cine poate.

Nota de plată a fost consistentă la lansarea Capitalei Culturale. Ministerul Culturii şi Cultelor a plătit peste 200.000 de euro, din care 70.000 pentru concertul Filarmonicii Naţiunilor, ce a avut loc pe 1 ianuarie la Sala Thalia din Sibiu, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu, alături de o prezenţă selectată „pe sprânceană“.

„Pentru popor“, autorităţile locale au plătit 500.000 de euro – nota pentru concertele de Anul Nou ale East 17 şi Phoenix şi pentru prima zi a programului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“ –, din care, în jur de 300.000 a costat praful de puşcă pentru artificiile din noaptea de revelion şi din 1 ianuarie şi prestaţia companiei Groupe F, care a prezentat spectacolul de muzică, lumină şi pirotehnie, în Piaţa Mare şi în alte locuri din oraş. Succesul de public a fost peste aşteptări: 50.000 de oameni au asistat la „Noaptea cometelor“ din Piaţa Mare, unde preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut „baia sibiană de mulţime“.

Industria din Sibiu profită de pe urma culturii

Potrivit unei estimări Capital, unităţile hoteliere şi pensiunile din Sibiu au avut un grad de ocupare de 100% în perioada 30 decembrie 2006 – 2 ianuarie 2007, cifra de afaceri realizată în această perioadă fiind de peste un milion de lei.

Capitala Culturală a dat, în 2006, „de trei ori peste cap“ şi domeniul imobiliar: preţurile la terenuri s-au triplat anul trecut, ajungând în zona centrală a municipiului la 800-1.000 de euro metrul pătrat. La achiziţia de locuinţe au fost înregistrate creşteri de aproximativ 20%. De exemplu, un apartament de două camere, confort I, decomandat, etaj mediu, a ajuns la sfârşitul anului trecut la valoarea de 50.000 de euro. În servicii, optimismul este mai moderat. „Deocamdată, nu profităm, deşi am înregistrat anul trecut o creştere de 20%, la o cifră de afaceri de 50.000 de lei“, a spus Marius Preda, administratorul unei firme de curăţenie.

„Cred că anul 2007 va fi unul foarte dificil pentru spaţiile comerciale, pentru că nu se găsesc. Dacă se găsesc, spaţiile pentru activităţi economice sunt taxate cu chirii de 100 de euro pe metru pătrat. Pentru birouri de categoria B se plătesc şi 10-15 euro pe metru pătrat“, a declarat Idomir Ioan, directorul unei agenţii imobiliare din Sibiu.

Primarul Klaus Johannis este mândru că de doi ani investiţiile au explodat în zona din vestul oraşului. Pe ruinele vechii industrii, apar la Sibiu fabrici de subansamble pentru industria de automobile, de învelitori pentru acoperiş, de scule aşchietoare sau de lanţuri antiderapante. Peste 15 nume mari din industria mondială au făcut la Sibiu investiţii de peste 70 de milioane de euro în ultimii doi ani, .       

Sunt finalizate restaurările?

«Lucrările de restaurare în Sibiu mai durează încă 20 de ani de aici încolo, iar infrastructura este o problemă continuă. În ultimii doi ani, am investit 200 de milioane de euro. Mai avem nevoie de încă 500.»

Klaus Johannis, primarul Sibiului