Modificările fiscale din a doua parte a anului trecut, împreună cu deciziile deloc favorabile economiei luate de autorități, precum obligarea companiilor de stat de a vira la buget tot profitul realizat, au pus presiune pe leu și pe dobânzi. Teoretic, trecerea în 2018 ar fi trebuit să aducă o oarecare stabilitate fiscală după modificările deja operate, iar economia ar fi intrat într-o relativă normalitate. Din păcate, modificările fiscale au continuat, de data aceasta pentru a ajusta decizile deja luate, dar inaplicabile sau semnificativ dăunătoare diferitelor categorii de persoane fizice sau juridice. 

Din urmă a venit și inflația, care a ajuns la  4,7% în februarie și care trage în sus dobânzile bancare și influențează și cursul de schimb. Banca Națională a României a modificat ținta pentru inflație aferentă 2018 la 2,5% plus/minus un punct procentual, dar există posibilitatea unei noi modificări pozitive în perioada următoare. Totodată, dobânda de politică monetară a urcat la 2,25%, cu așteptări mari pentru o nouă majorare la viitoarea ședință a Consiliului BNR. 
Peste toate a venit și deficitul bugetar aferent primelor două luni, ajuns la 5,9 miliarde lei după o lună februarie dezastruoasă, când cheltuielile au fost cu 9 miliarde lei mai mari deât veniturile.

Dimensiunea deficitului a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că în ianuarie buget a consemnat un excedent de 1,9 miliarde lei. Chiar dacă este vorba de cheltuieli prevăzute, conform declarațiilor oficialilor din Finanțe, mărimea deficitului rămâne îngrijorătoare și va pune presiune tot pe puterea monedei naționale, fiind nevoie de atragerea de noi sume la buget (prin împrumuturi sau prin noi taxe) pentru acoperirea găurilor financiare. 

Dolarul se depreciază

Leul a reușit să rămână constant la un nivel de aproximativ 4,65 unități/euro în primele trei luni ale anului, evoluție pozitivă chiar dacă în trecut primul trimestru venea cu o ușoară apreciere a leului. În 2018 considerăm pozitivă stagnarea în condițiile deciziilor luate de guvern, dar presiunile continuă să crească pe partea de depreciere. 
Indicatorul de încredere în economie calculat de Asociația CFA România aferent februarie arată că 81% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar media valorii anticipate se ridică la 4,7651 lei/euro, adică o scădere a valorii leului de circa 2,5%.

 

Procentual, deprecierea nu este foarte mare, dar se va duce direct în prețuri, multe dintre acestea fiind raportate la moneda europeană (de la servicii până la produse și imobile). Pentru următoarele șase luni, estimarea medie a analiștilor CFA este de 4,7021 lei/euro, adică o depreciere ușoară, dar constantă. 

Comisia Națională de Prognoză vede un curs mediu în 2018 de 4,59 lei/euro la ultima estimare (din februarie), valoare posibilă doar în condițiile unei aprecieri a monedei naționale în următoare perioadă dat fiind că în primele trei luni cursul nu a coborât sub 4,65 unități/euro decât accidental. Cel mai probabil, Comisia de Prognoză va revizui pozitiv estimarea pentru curs în următoarea perioadă. 

O veste bună vine din raportul leului față de dolarul american, unde cursul consemnează o apreciere de 2,6% în primele trei luni, de la 3,86 lei/dolar la începutul anului până la 3,75 lei în prezent. Evoluția este bună pentru prețul combustibililor, unde am putut asista la o așezare a prețurilor după creșterea provocată de majorarea cotației internaționale a barilului de petrol. De asemenea, vor rămâne neschimbate prețurile bunurilor importate din afara Uniunii Europene, în principal China, care se raportează la dolarul american nu la moneda europeană. Cele mai vulnerabile sunt electrocasnicele și echipamentele IT&C, dar și o serie întreagă de materii prime. 

Francul elvețian a stagnat, coborând ușor de la 3,962 lei/franc la începutul anului până la 3,952 lei, ceea ce ușurează sarcina debitorilor bancare în împrumuturi în această monedă. În zona creditelor bancare riscurile se păstrează pentru împrumuturile în euro, ca urmare a deprecierii leului față de moneda europeană, dar situație este relativ stabilă, creditele în euro având o pondere în scădere în totalul împrumuturilor.

4,76 lei/euro este cursul de schimb mediu estimat de analiștii CFA pentru următoarele 
12 luni

Acest articol a fost publicat în numărul 13 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 2-8 aprilie 2018