Victor Pop, de la SSIF Vanguard, observa “o acutizare a tendintei de apreciere a leului, o cotatie de 3,4 lei/euro devenind tot mai viabila pentru urmatoarele saptamani. Pentru sfarsitul anului ne putem astepta chiar la o scadere sub acest nivel”.


Intarirea leului ar putea reprezenta o solutie pentru incetinirea procesului inflationist, care sufera in urma majorarii preturilor la combustibili, care va fi urmata de mariri ale preturilor la produsele alimentare. Insa lectia ultimilor ani arata ca intarirea leului nu scade in mod vizibil dorinta de profit a comerciantilor, ba chiar adanceste deficitele de cont si comercial.
“Euro va avea un prag suport la 3,45 lei, datorita ofertei constante de valuta, crede un dealer bancar. Doar decizia unor fonduri speculative de a parasi Romania ar putea creste presiunea pe cumparare”.
“In piata futures sibiana tendinta de scadere a euro fata de leu, uneori cu accente pronuntate, a stimulat deschiderea de pozitii speculative sau de hedging pentru scadentele septembrie si decembrie”, crede Victor Pop. La Sibiu, preturile futures pentru cele doua scadente au mers umar la umar, semn ca investitorii cred ca BNR va continua sa monitorizeze piata valutara. Vinerea trecuta euro a fost cotat pentru sfarsitul lunii la 3,4650, iar pentru Craciun, la 3,4601 lei.


Evolutia paritatii euro/dolar din urmatoarele luni va deveni mai clara dupa data de 20 septembrie. Atunci, comitetul de politica monetara al Rezervei Federale va decide daca va majora din nou dobanda de referinta din SUA. Pe pietele internationale s-a observat o revenire a dolarului, dupa socul produs de uraganul Katrina, euro coborand de la aproape 1,26 la 1,2380 dolari.
Sursa: Capital, 13 septembrie 2005