Presedintele CEC, Eugen Radulescu, declara ca investitiile de 101 milioane RON pe care le va realiza in 2006 nu urmaresc obtinerea unui pret mai bun la privatizare, ci transformarea institutiei in banca si imbunatatirea serviciilor.

Capital: In ultima perioada de timp realizati tot mai multe investitii in CEC, de la sistemul IT, la carduri si operatiuni in valuta. Faceti acest lucru pentru a spori atractivitatea CEC la privatizare?


Eugen Radulescu: Nu sunt facute in vederea privatizarii, ci pentru imbunatatirea activitatii CEC, indiferent de privatizarea sau nu a bancii. Daca se face privatizarea, va fi cu atat mai bine pentru cel care va cumpara banca, pentru ca va putea sa cheltuie mai mult in alte zone. Deocamdata, am alocat pentru anul curent 101 milioane RON, din care 85 de milioane vor avea ca distributie proiectele majore: sistemul IT si dezvoltarea retelei de carduri. Imbunatatirea sistemului IT este prioritara deoarece reduce cheltuielile cu forta de munca si riscurile. Informatizarea bancii se va finaliza in luna aprilie. Pe partea de carduri, am ajuns deja la 25.000 de carduri in numai trei luni de la lansare, iar in sase saptamani avem de gand sa lansam si cardurile de credit.

Capital: Credeti ca toate aceste investitii vor avea o influenta si asupra pretului de vanzare al CEC?


Eugen Radulescu: Obiectivul nostru nu este sa ingrasam porcul in ajun sau sa imbunatatim imaginea CEC. Ceea ce vrem, este ca aceasta institutie, indiferent daca va fi in proprietate publica sau privata, sa ofere servicii de cea mai buna calitate. Nivelul pretului depinde de mai multi factori. Daca Romania intra in Uniunea Europeana in 2007, sigur pretul de vanzare al CEC va fi mai mare decat daca nu intra in 2007. si inclin sa cred ca diferenta in plus la pret care se obtine daca Romania intra in 2007 este mult mai mare decat ceea ce ar aduce imbunatatirea activitatii de acum. Importanta investitiilor pe care le facem sau nu este marginala.

Capital: De obicei, un investitor privat, odata ce a cumparat o banca, schimba foarte multe lucruri, inclusiv sistemul IT. Cum vedeti in acest caz investitiile actuale ale CEC?


Eugen Radulescu: Nu este chiar asa. Obiectivul nostru este ca sistemul IT pe care il implementam acum sa functioneze trei ani. In acest context, un posibil cumparator, chiar daca vrea sa schimbe reteaua informatica a bancii pentru a functiona, pana ce o va inlocui tot are nevoie de acest sistem.



Capital: Care este profitul pe care il estimati pentru 2006?


Eugen Radulescu: Aproximativ 100 de milioane RON. Trebuie sa tinem cont si de restructurarea CEC si de platile compensatorii. Anul acesta vom mai disponibiliza aproximativ 1.000 de oameni: 250 prin externalizare, 250 prin plecari voluntare si restul vor fi “victime” ale informatizarii. Compensarile pentru disponibilizarile de anul trecut au fost de opt milioane RON, din care doar doua au fost inregistrate ca o cheltuiala efectiva in 2005, restul a fost esalonat pe 2006.