Tinand cont ca un ritm anual de crestere de 5% – cat se spera ca vom avea in acest an – ne aduce o dublare a PIB in 14 ani, chiar si un interval de 50 de ani ar putea fi considerat optimist pentru a atinge nivelul mediu de dezvoltare din UE.
Recesiunea care ameninta economia mondiala va afecta si Europa Centrala si de Est, chiar daca nu intr-o masura foarte mare. Cu toate temerile investitorilor straini, regiunea va oferi in continuare oportunitati de afaceri acestora, incercand in acest fel sa-si mentina ritmul inalt de crestere necesar prinderii din urma a statelor ce apartin in prezent zonei euro. „Procesul de recuperare a decalajului dintre vestul si estul Europei va continua. In anumiti ani el va avea, probabil, un ritm mai lent decat in altii. In viitor vom inregistra o crestere mai lenta pentru economiile statelor Europei Centrale si de Est, comparativ cu anii ‘90”, declara Willi Hemetsberger, director executiv la CAIB, banca de investitii a Bank Austria, componenta a grupului german HVB.
La ora actuala, fostul bloc comunist s-a divizat in trei mari zone distincte din punctul de vedere al dezvoltarii economice: tarile Europei Centrale si Tarile Baltice, care pot spera ca vor fi primite in UE, poate chiar pana la sfarsitul lui 2004; tarile din sud-estul Europei, la care aderarea la UE poate fi considerata doar un deziderat, ce s-ar putea transforma in realitate dupa cel putin 8-10 ani si statele din fosta Uniune Sovietica (mai putin Tarile Baltice), ramase mult in urma si inca sovaitoare in a renunta la comunism.
Romania incearca sa-si revina dupa recesiune
Regiunea luata ca intreg detine o pozitie buna, daca luam in considerare mersul economiei mondiale in anul 2000. Astfel, pentru prima data dupa 1989, toate statele din zona au inregistrat o crestere a PIB, nivelul agregat fiind de 6%, fata de 0,5% cat era inregistrat la sfarsitul anilor ‘90. Acum PIB-ul celor 13 state candidate la aderare, calculat la preturile curente, atinge nivelul de 625,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 7,3% din PIB-ul total al celor 15 state ce au aderat la UE. Din puctul de vedere al marimii totale a PIB, Romania se situeaza pe locul 5, desi din punctul de vedere al populatiei se situaza pe locul 3.
Prognozele economistilor indica pentru anul 2001, o crestere a economiilor acestor state cu o medie de doar 3-4%. Jean Lemierre, presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, declara: „Incetinirea cresterii economice la nivel mondial va avea impact asupra economilor din zona, dar cred ca acest impact va fi mai degraba de mica amplitudine.” Subregiunea cea mai vulnerabila la tendintele economiei internationale este zona Europei Centrale, unde Polonia si alte tari din zona au reusit sa isi orienteze economiile catre Europa Occidentala. In Europa de Sud-Est situatia tarilor din zona evolueaza divergent. Croatia si Bulgaria „experimenteaza” o remarcabila crestere a PIB-ului, in vreme ce Romania, incearca sa isi revina dintr-o lunga perioada de recesiune.
Din punct de vedere sectorial, analistii estimeaza o incetinire a dezvoltarii domeniului telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei, din cauza faptului ca marile firme din domeniu, reducand-si investitiile, vor amana intrarea sau dezvoltarea afacerilor lor in aceasta zona.