In perioada primelor 9 luni, Produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2010 cu 2,7%,  pe serie brută şi cu 2,6% pe serie ajustată sezonier.
Analiștii se așteptau la o creștere de aproximativ 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Estimările instituţiilor internaţionale referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an variază între 1,5% (prognoza Fondului Monetar Internaţional) şi 1,7% (previziunile de toamnă ale Comisiei Europene).

Preşedintele Traian Băsescu, a arătat, luni seară, că România ar putea înregistra un avans economic de 2% în 2011. El a precizat că prognozele pentru ultimele trei luni ale anului indică o creştere a PIB de 2,5%, după creşterile de 1,7% – în primul trimestru, 1,4% – în al doilea şi circa 4,4% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu perioadele similare ale anului trecut. Şeful statului a subliniat că sectoarele care au avut cea mai mare contribuţie la creşterea PIB sunt construcţiile – 7,2%, agricultura – creştere medie 25%, industria – 5,5% şi turismul – 17%.

Pentru 2012, creşterea economică în cazul României a fost revizuită în scădere la 2%, de la 3,5%, în condiţiile în care, potrivit FMI, ţara va resimţi problemele cu care se confruntă economia europeană.

Executivul de la Bucureşti a întocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecând de la un deficit de 1,9% din PIB şi o creştere economică de 2,1%.

Economia României a intrat în recesiune în urmă cu doi ani, după ce a înregistrat o scădere consecutivă de două trimestre a PIB-ului, în ultimul trimestru al anului 2008 şi în primul trimestru din 2009. În 2010, economia României a scăzut cu 1,3%.