De asemenea, în prima sa estimare pentru 2014, AIE se aşteaptă la creşterea cererii mondiale de petrol cu 1,2 milioane barili pe zi comparativ cu 2013, până la nivelul record de 92 milioane barili pe zi ca urmare a prognozatei îmbunătăţiri a economiei mondiale. Cu toate acestea, AIE a subliniat că prognozele sale nu au luat în calcul şi revizuirea prognozelor de creştere de către FMI. Recent, Fondul şi-a revizuit estimările privind avansul ce va fi înregistrat în 2013 de economia mondială până la 3,1%, de la 3,3% anterior.

În ceea ce priveşte producţia de petrol, AIE estimează că producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol va scădea în 2014 cu 200.000 de barili pe zi, până la 29,4 milioane barili pe zi, de la 29,6 milioane bpd în acest an şi producţia actuală a OPEC de 30,61 milioane bpd. În schimb, producţia de petrol din afara OPEC va creşte cu 1,3 milioane bpd până la 55,9 milioane bpd în 2014.

‘Oferta de petrol din afara OPEC va înregistra anul viitor cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani’ a estimat AIE.

Raportul AIE vine la o zi după un raport similar al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit căruia anul viitor cota OPEC pe piaţa petrolieră mondială va scădea, din cauza creşterii concurenţei venite din partea petrolului de şist. În raportul său lunar, OPEC a estimat că în 2014 cererea pentru ţiţeiul său va scădea cu 250.000 de barili pe zi, până la 29,61 milioane de barili pe zi. În schimb, OPEC prognozează că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,04 milioane barili pe zi, cea mai mare creştere înregistrată după 2010.

Ambele rapoarte tind spre o modificare semnificativă a tendinţelor înregistrate în ultimele decenii, când lumea urma să devină din ce în ce mai dependentă de petrolul OPEC, în timp ce livrările din alte regiuni ar fi urmat să scadă sau să stagneze.

AIE este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al statelor dezvoltate. AGERPRES