Est-europenii sunt cei mai activi pe plan mondial in privinta reformelor, in contextul in care, in 2004, fiecare tara din aceasta regiune si-a imbunatatit cel putin un aspect al mediului de afaceri, arata raportul “Doing Business”, realizat de Banca Mondiala si International Finance Corporation. Intreprinzatorii din zona sunt incurajati in mod agresiv prin simplificarea reglementarilor, o mare parte a schimbarilor fiind atribuite integrarii in Uniunea Europeana. Serbia si Muntenegru ocupa prima pozitie in topul primilor 12 reformatori la nivel mondial, iar Romania a ajuns pe locul opt.
Cele mai indraznete modificari au tintit reducerea timpului si a numarului de proceduri necesare deschiderii unei noi afaceri, precum si simplificarea sistemului de taxe si de creditare. In Romania, sunt necesari 5 pasi si 11 zile pentru a initia o afacere, media pe regiune fiind de noua proceduri si 36 de zile.

Progrese s-au inregistrat si in domeniul derularii contractelor, in special in Serbia si Muntenegru, Romania, Bosnia si Herzegovina si Croatia. Rezultatele acestor reforme s-au reflectat in numarul de afaceri nou-infiintate, care a crecut cu 22% in Romania si 13% in Slovacia.

Statele dezvoltate raman totusi locul ideal pentru a face afaceri. Noua Zeelanda se situeaza pe primul loc, urmata de Singapore si Statele Unite ale Americii. La polul opus, Africa de Nord si Orientul Mijlociu au inregistrat cel mai lent ritm al reformelor, tarile din aceste zone avand cel mai complicat mediu de afaceri. Acest lucru se reflecta in rata extrem de ridicata a somajului, in special in randul tinerilor. Asupra guvernelor din aceste regiuni se exercita cea mai mare presiune pentru crearea de noi locuri de munca, iar facilitarea initierii unor noi afaceri este esentiala pentru a combate saracia si somajul. Printre codasele clasamentului se numara si multe din statele din fosta Uniune Sovietica, impactul reformelor situandu-le mult in urma vecinilor est-europeni.

Topul realizat de Banca Mondiala indica insa ca multe din statele reformiste mai au de parcurs un drum inca lung pana la asigurarea succesului in domeniul afacerilor. Astfel, tarile baltice si cele din estul Europei se afla pe ultimele locuri in ce priveste derularea propriu-zisa a unei afaceri, fapt care ridica semne de intrebare atat asupra competentei manageriale a intreprinzatorilor, cat si asupra sistemului administrativ. Serbia si Muntenegru se situeaza la acest capitol pe locul 92, Ucraina pe 124, Romania pe 78, iar Bulgaria, in fata noastra, pe pozitia 62.


Cele mai mari probleme sunt protejarea investitorilor, conditiile de angajare si concediere si obtinerea de avize si licente de constructie. In ce priveste Romania, ea prezinta mari decalaje fata de restul Europei de Est. Costurile necesare concedierii unui angajat devenit ineficient sunt de trei ori mai mari la noi decat in Ungaria, iar in timp ce in alte tari este nevoie de circa 125 de zile pentru inregistrarea proprietatilor, in Romania procesul dureaza 170 de zile. Diferente semnificative se inregistreaza si in privinta numarului de taxe, o firma fiind nevoita sa plateasca la noi 62 de taxe intr-un an, media pe regiune fiind de 46. si inchiderea unei afaceri devenite nerentabile ramane o aventura in Romania: procedura dureaza aproape cinci ani, fata de trei ani si 6 luni in restul statelor, iar rata recuperarii datoriilor este de doar 17,5%, in timp ce in regiune media este de 30%, iar in OECD de 73%. Principalul efect al reglementarilor complicate si costisitoare este tendinta firmelor de a ramane in economia subterana, fapt care limiteaza atat crearea de noi locuri de munca, cat si cresterea economica a respectivei companii si a tarii in general. Experienta tarii noastre confirma aceasta concluzie. spaga data functionarilor creste proportional cu numarul de avize si aprobari necesare pentru buna functionare a unei afaceri.

Reglementarile complicate alimenteaza rata somajului

Performanta in domeniul afacerilor este strans legata de cresterea numarului de locuri de munca. Astfel, Noua Zeelanda, liderul mondial al succesului in mediul de afaceri, are rata somajului de 4,7%, pe cand in Grecia, care se afla pe locul 80, are 11% din populatia activa in afara campului muncii. Din cauza barierelor legislative si administrative, afacerile raman pe piata neagra, ceea ce reduce ofertele de locuri de munca si face imposibil accesul la protectia sociala. Cele mai afectate categorii sunt tinerii si femeile, in contextul in care, pe plan mondial, trei sferturi din cei care muncesc ilegal sunt femei.

Est-europenilor le revin succese moderate pentru reforme mari

Incurajarea deschiderii de noi afaceri a devenit globala. Doua treimi din cele 155 de tari analizate au realizat impreuna 185 de reforme menite sa faciliteze activitatea antreprenorilor. Insa, in ciuda efortului depus de statele din estul Europei si Asia Centrala, intreprinzatorii tintesc tot catre tarile dezvoltate, unde reglementarile simple si mai putin costisitoare asigura succesul unei afaceri si acordarea de servicii sociale. Raportul Bancii Mondiale indica o necesitate a continuarii proceselor de reforme, care pot asigura regiunilor mai putin dezvoltate un loc in topul preferintelor investitorilor.