Şofatul în Austria va costa cu 250 de euro mai mult, în urma unei planificate creşteri de preţuri, din partea Guvernului, începând cu 1 ianuarie 2011, anunţă cotidianul ‘Osterreich’, care apare la Viena.

În sesiunea specială de miercuri a Parlamentului, ministrul Finanţelor, Josef Proll, a prezentat un buget de austeritate, cu multe puncte menite să aducă mai mulţi bani Statului.

Întrebat care ar fi sectoarele cu posibile majorări de impozite, expertul în elaborarea proiecţiilor bugetare, Gerhard Lehner, a spus că noi taxe majorate ar putea fi aplicate carburanţilor derivaţi din uleiuri minerale. Asta înseamnă că vor fi majorate preţurile la hidrocarburile rafinate, inclusiv la benzina şi motorina auto, explica ‘Osterreich’.

Calculele făcute de ziar arată că la motorina pentru camioane costul anual total va creşte cu 126 de euro, fiind necesară o alimentare suplimentară de 7 litri la suta de kilometri. La benzină, creşterea anuală de costuri va fi de 162 de euro, o alimentare suplimentară de 9 litri la suta de kilometri.

Fiecare familie posesoare de autoturism, de mare sau mic litraj, va plăti cu 250 de euro mai mult.

Dacă preţul va fi majorat cu 10 la sută, acciza va creşte cu 12 eurocenţi pe litru.

În cazul majorărilor de preţuri la carburanţi, costul mediu anual al utilizării automobilului va ajunge în Austria la 482 de euro pe locuitor, faţă de 360 de euro, media în celelalte ţări UE.

Un litru de motorină Euro 5 costă între 1,11 – 1,12 euro, în funcţie de furnizor, iar un litru de benzină între 1,23 – 1,26 de euro.

Reprezentanţi ai asiguratorului ‘Uniqa’ au declarat, pentru Agerpres , că ‘este un lux să ai maşină în Austria’, în condiţiile în care costurile auxiliare sunt mari, în afara carburanţilor, cum ar fi asigurarea obligatorie, care poate ajunge până la 1.400 de euro anual, pentru un autovehicul de clasă medie.

SURSA: Agerpres