Ce nu avem voie să facem în caz de cutremur?

Șeful Departartamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a reamintit ce trebuie să facem în timpul unui cutremur. Declarațiile sale au fost făcute la scurt timp după ce a avut loc cutremurul din Oltenia.

Raed Arafat ne sfătuiește să folosim platforma fiipregătit.ro, unde putem afla ce măsuri de siguranță trebuie luate în cazul unui cutremur. De exemplu, ar trebuie să ne ascundem sub masă, nu sub grindă, pentru că grinzile nu mai sunt corelate cu tocul ușii, să oprim gazul și să NU lăsăm pe nimeni să fugă pe casa scării.

Raef Arafat a reamintit, totodată, că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) o să transmită mesaje în cazul unui posibil cutremur.

„Nu am primit apeluri la 112. Echipele au ieșit și au verificat diverse zone. În special zonele pe care le știu vulnerabile. Analiza e terminată. Am fi aflat dacă era ceva, cu siguranță. E posibil să fi fost atacuri de panică. Pentru că l-au simțit – nu e indicat să sune la 112.

Dacă cutremurul are efecte, venim cu mesaje. Mesajul vine pe aplicația DSU sau pe RO-Alert. Din timp recomandăm să intre oamenii pe platforma FIIPregătit.ro, să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur.

Panica poate duce la greșeli mari. Dacă fugi de acasă și te prinde pe casa scărilor e și mai mare riscul. Primul lucru: oprești gazul și te ascunzi sub masă. Nu sub grindă, că nu mai sunt corelate grinzile cu tocul ușii.

Una din recomandările date: să deschizi ușa apartamentului pentru că ușile se blochează. Important e să le citească lumea înainte aceste recomandări, nu după cutremur. Nu e bine să pui deasupra patului un tablou greu pentru că ar putea să cadă pe tine în timpul cutremurului”, a explicat, luni, Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a avut loc în județul Gorj

Vă amintim că luni, 13 februarie 2023, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter la ora 16:58 în județul Gorj. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat că seismul s-a produs la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 102 km de Sibiu, 107 km de Craiova, 137 km de Pitesti, 166 km de Timisoara, 179 km de Cluj-Napoca, 183 km de Arad, 196 km de Brașov.

Apoi, un nou cutremur a avut loc în Oltenia, tot în judeţul Gorj, la ora locală 17:21. Acest seism a avut magnitudinea de 3 pe scara Richter. Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova şi 146 km vest de Piteşti.