Mircea Radulian, despre faliile tectonice din zona Carpaților

Cercetătorul și directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, a vorbit cutremurul din Turcia și a precizat că localitățile mari nu au fost situate exact pe falie.

Pe de altă parte, având în vedere cutremurul produs astăzi în zona Gorj, Mircea Radulian a vorbit și despre faliile tectonice din zona Carpaților și despre barajul care este construit chiar deasupra unei astfel de falii.

„În Turcia, a fost bine pentru că localitățile mari nu au fost situate exact pe falie. Dacă ar fi fost chiar pe falie, chiar dacă erau clădirile bine făcute, nu ai ce să faci la o asemenea forță. Ar fi ceva de neimaginat și care se poate întâmpla în anumite situații“ a spus Mircea Radulian.

Întrebat dacă în România sunt localități construite pe falii, cercetătorul a răspuns afirmativ, dar a precizat că sunt mai puțin periculoase. El a dat ca exemplu barajul Vidraru care se află într-o zonă seismică unde se pot produce cutremure de peste 6 grade.

S-ar putea să fie o problemă în zona barajului Vidraru

„Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș. (…)

Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter”, a mai spus Mircea Radulian.

Legat de o posibilă legătură între cutremurul din Turcia și cel produs azi în România în zona Gorj, directorul INFP spune că nu ar face o legătură în mod normal, dar „avem de-a face cu o coincidență”.

„Eu aș evita să dau un răspuns categoric. Știu că o parte din colegii mei au afirmat că nu cred că are legătură. În mod normal, și eu aș zice că nu are legătură. Pe de altă parte, din nou avem de-a face cu o coincidență.

Nu e o coincidență dată de faptul că s-a produs un cutremur într-o zonă care produce cutremure, ci e dată de faptul că e un cutremur mai rar. E, totuși, un semn de întrebare”, a mai precizat cercetătorul.