Thomas Geiner este un medic cu experienţă în intervenţii în caz de seism și face parte din echipa de salvatori a organizaţiei caritabile germane NAVIS.

Acesta a explicat că există riscul apariţiei unor epidemii în regiunile unde oamenii nu au acces la apă potabilă curată.

Cadavrele prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă

„În regiunile unde oamenii nu au acces la apă potabilă curată există riscul apariţiei unor epidemii la un moment dat”, a spus Thomas Geiner, conform DPA.

De asemenea, specialistul a subliniat că sursele de apă din Turcia și Siria ar putea fi contaminate de cadavrele numeroase prinse sub dărâmături.

În multe locuri, oamenii nu au acces la toalete, ceea ce înseamnă că germenii ar putea ajunge la pânza freatică. Geiner a spus că situaţia îi aminteşte de perioada care a urmat seismului din Haiti, în 2010.

„Va trebui ca ajutorul să ajungă acolo unde este solicitat în următoarele câteva zile”, a spus acesta, menţionând că, având în vedere suprafaţa regiunii afectate, este practic imposibil de pus la dispoziţie infrastructura necesară peste tot.

Bilanţul persoanelor decedate în Turcia și Siria în urma cutremurelor riscă să se dubleze

Secretarul general adjunct al ONU a spus că bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria, care duminică dimineaţa depăşea 28.000, riscă cel puţin să se dubleze.

Anunțul a venit după ce Martin Griffiths a ajuns sâmbătă în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi – 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult. Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor”, a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News.

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate, scrie sursa menționată.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.