Joi, 5 ianuarie, în jurul orei 15:00, a fost luată o decizie privind declararea epidemiei de gripă în România, în condiţiile în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma că este foarte probabil ca bilanţul acestei zile să indice a treia săptămână de creştere consecutivă.

Oficialul guvernamental a venit cu un anunț important în cadrul unei conferințe de presă recente în care a transmis că nu va fi declarată epidemie de gripă, însă în prezent suntem în stare de alertă epidemică.

Ministerul Sănătății nu va declara epidemie de gripă

Ministrul Alexandru Rafila a explicat că nu vrea să introducă restricții la adresa populației, atrăgând atenția că 2021 și 2022 au fost ani atipici deoarece restricțiile COVID au dus la scăderea cazurilor de gripă.

„Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme”, a transmis Rafila, adăugând că sezonul gripal este decalat.

„Sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni”, a anunțat Rafila în cadrul conferinței de presă, dând semne că nu va declara epidemie de gripă în România.

Decizia a fost luată în urma referinței la ultimele 5 sezoane gripale dinainte de pandemie.

„Am luat ca referință cele 5 sezoane anterioare pandemiei. Vârful de obicei era mai târziu, undeva în luna februarie. De data asta, avem în luna decembrie-ianuarie. Ceea ce înseamnă că sezonul gripal este mai rapid decât în alți ani. În cele două săptămâni de sărbători, Crăciun și Anul Nou, raportarea a fost mai mică, dar chiar și așa numărul cazurilor a fost mai mare decât în anii precedenți”, a mai spus oficialul.

Este posibil ca în acest sezon vârful sezonului gripal să fie situat între 15 ianuarie și 10 februarie, urmând ca numărul cazurilor să scadă apoi, a mai spus ministrul, explicând că populația are o imunitate redusă la gripă din cauza restricțiilor impuse în ultimii ani.

„Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins până pe 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, deci inclusiv de gripă. Durata valului este de 2-4 săptămâni”, a explicat Rafila.

„Populația are o imunitate redusă la virusurile gripale care produc infecții respiratorii”, a mai transmis ministrul.

„Având în vedere aceste considerente, avem un set de măsuri recomandate, unele pentru populația generală. Le cunoașteți din pandemie, nu sunt diferite (…) la nivelul unităților preșcolare și școlare, utilizarea măștii de protecție de către cadre didactice sau copii în anumite circumstanțe”, a completat oficialul.

„Având în vedere aceste considerente, noi avem o serie de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate”, a explicat ministrul Sănătății care le-a prezentat celor prezenți la conferința de presă.

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit și cu prezentarea din cadrul conferinței. Aceasta poate fi vizionată aici: Conferinta 5 ianuarie 2023

Gripa face ravagii în România, dar nu au fost confirmate decese

Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021. Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat zilele trecute că de o lună poate fi observată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.

”Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat ministrul Sănătăţii.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol şi oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii. Pe de altă parte, unele unităţi medicale au decis deja să restricţioneze vizitele la pacienţii internaţi. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, măsura de suspendare a programului de vizite pentru rudele şi prietenii bolnavilor internaţi va intra în vigoare vineri, pe fondul creşterii accelerate a numărului cazurilor de infecţii respiratorii.