Văzând că numărul de intoxicații cu paracetamol este într-o continuă creștere, medicii au decis să tragă un semnal de alarmă și să avertizeze oamenii care este doza corectă pe care ar trebui să o luăm pentru a nu avea probleme.

Numărul de cazuri de intoxicație cu paracetamol a crescut considerabil

Potrivit acestora, doza de paracetamol care poate provoca probleme de sănătate este de 20 de miligrame pe kilogram. Dr. Viorela Niţescu, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București a spus că numărul cazurilor de intoxicație a crescut alarmant, iar unii pacienți chiar au decedat.

„Cazurile de intoxicaţie cu paracetamol sunt în creştere. Ne aliniem şi noi la ţările din vest şi SUA în care, de multă vreme, paracetamolul reprezintă 90% din intoxicaţii. La noi, în urmă cu ani buni erau cazuri izolate, iar acum reprezintă 30% din intoxicaţiile medicamentoase.

Numărul de cazuri este în continuă creștere, înlocuind celelalte substanţe cu care se intoxică. Ca intoxicaţie cu paracetamol, în ultimii 15 ani am avut doi pacienţi care au decedat”, a explicat aceasta.

Sfaturi utile pentru utilizarea paracetamolului

Cu toții am luat paracetamol cel puțin o dată în viață, când am avut dureri. Însă, ca și cu orice alt medicament, nu trebuie să facem abuz, deoarece pot apărea efecte secundare.

De exemplu, în cazul paracetamolului, scaunul sau urina cu sânge ar trebui să fie primul semnal de alarmă. Un alt semn al consumului exagerat de paracetamol poate fi o scădere bruscă a cantității de urină. De asemenea, urina poate fi închisă la culoare sau scaunul poate avea culoarea argilei. Dacă apare vreunul din aceste semne, vă sfătuim să apelați urgent la medicul de familie.

Medicul Vasi Rădulescu ne avertizează că paracetamolul poate cauza probleme serioase de sănătate, dacă nu este luat corespunzător. Acesta a explicat cât de periculos poate fi  acest medicament dacă abuzăm de el, în încercarea de a ne trata de anumite afecțiuni.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Și medicii îl iubesc.

Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă pare-se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate”, a explicat medicul pe blogul său.

Paracetamolul mai poate avea și alte efecte secundare asupra organismului, cum ar fi colorația galbenă a pielii, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter), pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară), afte sau ulcere la nivelul gurii, mâncărime (prurit), greață, vărsături, diaree, balonare, spasme musculare, insomnie, alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie.