„Nu mâncați de dulce în Ajunul Crăciunului. Ajun înseamnă ajunare, adică să îți pregătești trupul și sufletul pentru venirea marii sărbători. Pomana porcului este o greșeală dacă se face în Ajunul Crăciunului. Crăciunul nu este pomana porcului. Pomana porcului poate să te îndepărteze de adevăratul motiv pentru care sărbătorești Crăciunul. Isus Hristos s-a născut smerit într-o peșteră ca să te mântuiască pe tine dragul meu român.

Încearcă să ajunezi, să mănânci uscat, puțin ca să-i arăți lui Dumnezeu că vrei și tu să-ți pregătești peșterea sufletului tău ca Iisus să se nască în tine. Nu mânca de dulce, ține post. Hristos să fie cu tine, nu porcul”, a spus preotul Vasile Ioana.

Este o mare greșeală!

„Tinerii vor să le explicăm, de ce porcul, de ce turtițele. Tinerii au nevoie de explicații coerente, corecte, autentice. Tinerii au sete de  autentic, deci să le vorbim, că altfel se plictisesc. Dacă le spunem că facem așa că așa spune tradiția, e greșit. Trebuie să le spunem de ce spune tradiția asta pentru că fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem tema sărbătorii.

Personajul principal al Crăciunului nu este porcul, ci este Isus Hristos, Domnul care s-a născut într-o peșteră. De aceea, facem o mare greșeală că le prezentăm în ajunul Crăciunului pomana porcului, o tâmpenie. Isus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului.

„Nu aș da copiilor mei niciodată carne de porc în ajunul Crăciunului”

Le mâncăm în Ajun și este o mare greșeală. Nu aș da copiilor mei niciodată carne de porc în ajunul Crăciunului, niciodată. Pentru că eu trebuie să-mi pregătesc peștera, care este sufletul meu, pentru venirea lui Isus în peștera, pot să înțeleg asta ca o pregătire cu apă și pâine, cu post aspru, cu turtele alea care se făceau cu făină și cu miere, atât.

Atunci, la Crăciun prețuiesc când mănânc puțin și delicat, nu mă umplu în ajunul Crăciunului când, de fapt, ar trebui să stau în postire. De aceea îndemn pe toți să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului, ca să fie bucurie”, a declarat preotul Vasile Ioana la Realitatea Plus.