Alexander Vindman, a cărui familie a fugit din Ucraina pe când el avea 3 ani, crede că „acesta este începutul sfârșitului lui Vladimir Putin”, informează The Hill.

În interviul acordat New York Times, Vindman a declarat că nimeni, cu atât mai mult publicul rus, ”nu și-ar fi imaginat acest dezastru umanitar teribil și faptul că orașele ucrainene sunt bombardate, iar civilii sunt uciși”.

Decizii luate pe baza unor presupuneri

Vindman crede că liderul de la Kremlin a făcut o serie de calcule greșite când a decis să invadeze Ucraina. „Nu cred că i-a păsat atât de mult, dar și asta a fost o greșeală majoră de calcul: luarea unor decizii pe baza unor presupuneri”.

Una din presupuneri a fost că ucrainenii vor da înapoi. O altă presupunere fundamentală a fost că Occidentul va fi slab în reacții”, a spus Vindman.

El susține că o altă presupunere fundamentală, complet greșită, ar fi fost că ”populația rusă va accepta războiul din cauza modului în care acționează serviciile de securitate și a reprimării disidenței”. „Acestea sunt trei greșeli de calcul enorme”, susține locotenent-colonelul în retragere.

O capcană uriașă în care a căzut Putin

The Hill notează că administrația Biden a anunțat că va restricționa exporturile de tehnologii-cheie către Belarus, aliata Rusiei, și a impus noi sancțiuni împotriva sectorului de apărare al Rusiei.
De asemenea, SUA l-au sancționat pe Putin, alături de alți oligarhi care au legături strânse cu Kremlinul.

Alte țări europene au interzis zborurile rusești în spațiul lor aerian.

Vindman consideră că Putin a înțeles complet greșit disponibilitatea Occidentului de a-și apăra interesele, dar și capacitatea Ucrainei de a se apăra.

„Și toate acestea s-au transformat într-o capcană uriașă pentru Vladimir Putin. El a reușit să unească toată lumea liberă împotriva lui”, afirmă Vindman.

Duce domnia terorii cu un pas mai departe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat invazia „brutală” a Rusiei în Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor şi asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, din sud-estul Ucrainei. De asemenea, Ambasada Statelor Unite în Ucraina a numi atacul rusesc asupra centralei nucleare ucrainene„crimă de război”. ”Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia terorii cu un pas mai departe”, a scris ambasada.

În urma atacului, premierul britanic Boris Johnson a cerut o reuniune de urgență a Consiliului Națiunilor Unite și a denunțat „acțiunile nesăbuite” ale lui Vladimir Putin, care „acum ar putea amenința direct siguranța întregii Europe”.