Potrivit legii, Declarația Unică (DU) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) trebuie depusă până joi, 25 mai.

Cine trebuie să depună Declarația Unică?

Declarația unică se va completa și se va depune de acele persoane care în anul curent au realizat venituri în România sau străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Codul Fiscal prevede, de asemenea, că această declarație unică se va completa și depune de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația poate fi depusă electronic, în ”spațiul privat virtual” disponibil pe anaf.ro. Totodată, pe site-ul e-guvernare.ro, prin intermediul serviciului ”depunere declarații”, pe baza certificatului digital calificat. Declarația se poate depune și în format clasic, pe hârtie, direct la registratura ANAF sau prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Cei care nu se descurcă pot apela la serviciile de asistență telefonică prin call center la 031.403.91.60, sau prin e-mail, accesând formularul de contact disponibil pe portarul anaf.ro. Trebuie ținut minte că persoanele fizice care nu depun la timp această declarație pot fi amendați cu o sumă între 50 și 500 de lei.

În timp ce oamenii se pregătesc să-și depună declarațiile, sub amenințarea amenzilor, șeful ANAF, Lucian Heiuș, se plânge că în sânul instituției pe care o conduce e prea multă corupție. Asta, în condițiile în care în fiecare lună se găsește un angajat care să fie prins cu fapte necurate, însă situația ar putea fi remediată în următorii ani.

Lucian Heiuș: Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni

Heiuș anunță că nu are cum să controleze personal zeci de mii de angajați și să se asigure că toți sunt corecți. ”Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti.

Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care din păcate se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care prin atitudinea unei singure persoane poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii. Cum la fel, şi eu recunosc, tot la două luni arestez doi – trei, pentru că iau şpagă în continuare. Nu înţeleg că trebuie să se oprească.

Colaborăm cu toate instituţiile abilitate, trebuie să îi eliminăm pe rând. Cum îi prindem cum îi executăm. Este ruşinos. Şi eu văd că peste două zile, iar vor fi doi săltaţi, dar nu am ce face”, a explicat Lucian Heiuș.

Şeful ANAF a remarcat că românii au o reticență în a-și plăti dările spre ANAF, probabil și din cauza birocrației și lipsei digitalizării

”Încă merge agentul economic sau persoana fizică autorizată cu banii într-o plăsuţă şi îi depune la Trezorerie. 20% în condiţiile în care discutăm să zicem de o medie lunară de încasări de 32 de miliarde de lei.

20% la 32 de miliarde de lei înseamnă aproape un miliard şi jumătate de euro, rotund, dacă nu mai mult, care se plăteşte încă de agenţii economici cash în condiţiile în care de cel puţin 7 – 8 ani poţi să plăteşti prin cont bancar.

Am introdus, eram eu director la Timişoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghişeu”, a completat Heiuș.