A început recensământul din 2022! E obligatoriu

În 2022, recensământul online este între 14 martie și 15 mai și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic, precum smartphone, tabletă sau laptop.

Reamintim că legea actuală prevede sancţiuni usturătoare oamenilor care refuză să participe la recensământul online și românilor care oferă informații false despre locuințele lor.

De altfel, încălcarea prevederilor legale atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

Ce sancţiuni riscă oamenii care refuză să participe la recensământul online?

Potrivit Ordonanţa de Urgenţă (OUG) Nr. 19 de pe 4 februarie 2020, privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în 2021, persoanelor care refuză recenzarea sau oferă informații false riscă:

Capitolul VIII Răspunderea juridică și sancțiuni

Articolul 53

Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.

Articolul 54(1)

Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

  1. a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
  2. b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
  3. c) nerespectarea de către personalul de recensământ prevăzut la art. 16 alin. (4) a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni;
  4. d) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
  5. e) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. c), d) și e) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Articolul 55(1)

Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către furnizorii de date, persoane juridice:

  1. a) refuzul transmiterii datelor solicitate;
  2. b) refuzul transmiterii datelor în mod gratuit;
  3. c) refuzul transmiterii datelor în forma solicitată;
  4. d) transmiterea datelor cu întârziere față de termenul solicitat;e) comunicarea de date incorecte și incomplete din propria culpă;
  5. f) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
  6. g) împiedicarea sau îngreunarea activităților recensământului;
  7. h) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea I.N.S. documentele și evidențele necesare verificării datelor.

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.

Articolul 56(1)

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 54 se realizează de către persoanele împuternicite de prefect sau primar, după caz.(2)

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 55 se fac de către personalul împuternicit de președintele Institutului Național de Statistică prin ordin, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.