Parlamentul a decis în anul 2020 reducerea taxei de clawback pentru producătorii de medicamente, printr-un amendament propus de PSD.

Astfel, contribuția trimestrială pentru medicamentele produse în România a fost redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative.

Pe de altă parte, pentru medicamentele produse în afara țării, taxa nu s-a schimbat. Aceasta a rămas 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.

Comisia Europeană a cerut autorităților române eliminarea taxei de clawback pentru medicamentele produse în România

Anul trecut, însă, relatează Profit.ro, Comisia Europeană a deschis un dosar în acest caz şi a transmis autorităţilor române o scrisoare în care arată că nivelul diferențiat de contribuție trimestrială pentru produsele originare din România (15%) constituie o incompatibilitate cu art.110 din Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE). Articolul 110 prevede că:

”Niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie.”

Sursa citată mai spune că acum, Ministerul Sănătăţii va prezenta în Guvern un proiect de lege care prevede abrogarea contribuției de 15% pentru medicamente produse în România.

Medicamentele se vor scumpi în perioada următoare

Ministrul Sănătății a anunțat recent că prețul medicamentelor va crește în următoarea perioadă. Cu toate acestea, ministrul nu a spus și procentul cu care se vor scumpi aceste medicamente.

„În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.

„Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite – și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de producție din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a mai spus el.