Este momentul să spunem „Bine aţi venit”

Comisia Europeană a adoptat o comunicare, miercuri, 16 noiembrie, prin care salută reușitele României, Bulgariei și Croației în aplicarea regulilor Schengen.

Pe acest fond, instituția europeană cere Consiliului să aprobe, fără întârziere, aderarea deplină a acestor trei țări membre ale Uniunii Europene la Spațiul Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească. Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (…) Aşteptarea a fost prea mare”, spune comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Rezultatul este unul pozitiv

În urma anunțului făcut de Comisia Europeană, ministrul Afacerilor Externe a declarat că rezultatul este unul foarte pozitiv și evaluarea este într-o aceeași notă.

”Din informaţiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată foarte curând, dacă nu a fost cumva deja publicată. Va fi prezentată după şedinţa colegiului comisarilor şi pot să vă spun deja, pentru că noi ştim care este textul acestei comunicări şi al raportului care va fi comunicat odată cu acest text, şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă”, a spus ministrul Bogdan Aurescu.

De asemenea, oficialul român a mai spus că anunțul Comisiei Europene reprezintă, încă o dată, faptul că România este pregătită.

”Este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că, aşa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplineşte condiţiile necesare dar în acelaşi timp aderarea României reprezintă un plus evident pentru securitatea spaţiului Schengen”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Externe a mai spus că urmează să fie prezentate avantajele aderării României la Spațiul Schengen.

”Sunt convins că de asemenea vor fi prezentate şi avantajele care decurg din aderarea României la spaţiul Schengen, este vorba de întărirea spaţiului de liberă circulaţie, despre avantaje evidente pentru companii, pentru transportatori, pentru stimularea investiţiilor, creşterea competitivităţii Uniunii, sunt argumente pe care şi noi le-am folosit în această perioadă”, a mai spus ministrul.

Guvernul Suediei susține pe deplin aderarea României

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că Guvernul suedez susține pe deplin aderarea României la Spațiul Schengen, cu toate că există un partid de opoziție care are anumite rezerve.

”Noi am fost în contact şi suntem în contact permanent cu guvernul suedez, am discutat inclusiv duminică şi luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, de mai multe ori, cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen.

Nu este nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual, aşa cum nici guvernul anterior suedez care era condus de partidul Social-democrat, nu a spus niciodată că are o poziţie faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Continuăm de asemenea demersurile şi pe partea olandeză”, mai spune acesta.

Termenii sunt foarte elagioși

Despre acest subiect a vorbit și comisarul european Adina Vălean, cea care spune că evaluarea este foarte bună și că nu a văzut niciodată astfel de termeni elagioși cu privire la stadiul de pregătire.

„Veşti bune de la Bruxelles. Am adoptat în Colegiul Comisarilor, astăzi, o comunicare pentru Consiliu şi Parlamentul European în care se prezintă un raport de evaluare privind Spaţiul Schengen. Ce ne interesează în principal este evaluarea privind România, Bulgaria şi Croaţia, ca ţări care intenţionează să adere la Schengen.

Evaluarea este foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi privind stadiul de pregătire – în ce priveşte România se vorbeşte despre infrastructură „operă de artă”, de dedicarea şi înaltul profesionalism al lucrătorilor din frontierele noastre, se vorbeşte despre contribuţia extraordinară pe care România a avut-o – tocmai pentru că are planuri bine puse la punct pentru situaţii excepţionale – în ceea ce înseamnă coridoarele solidarităţii în faţa crizei din Ucraina”, a declarat Adina Vălean, într-o intervenţie la Digi 24.

Consiliul UE ar putea vota până la finalul anului 2022

Europarlamentarul Corina Crețu a salutat decizia adoptată de Colegiul Comisarilor, subliniind că există șase să aibă loc votul de intrare al României în Spațiul Schengen până la finalul anylui.

„Apreciez decizia adoptată, azi, de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen. Este un semnal important din partea Comisiei Europene şi o speranţă că această temă va figura pe agenda reuniunii miniştrilor de interne ai Uniunii Europene.

Primirea României în zona de liberă circulaţie a Europei este o şansă majoră, care trebuie folosită la potenţialul său maxim (…) Avem acum şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene, format din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, să voteze intrarea României în spaţiul Schengen”, a arătat Corina Creţu, fost comisar european pentru Dezvoltare regională, pe Facebook.

Aceasta mai spune că ”benficiile ar fi, aşadar, incontestabile – atât pentru turism, cât şi pentru comerţ, IMM-uri sau transporturi etc.”