Procedura de obținere a ITP în 2023 este destul de simplă. De asemenea, de notat e că valabilitatea și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului.

Conform legii, la fiecare inspecţie tehnică periodică – ITP, maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de cât de grave sunt problemele tehnice pe care autoturismul le are. În cazul celor minore, legea prevede că se va putea trece de ITP. Iar în cazul în care se constată deficiențe majore însă, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină în service cu cele patru acte necesare ITP.

Care sunt actele necesare

Lista cu acte necesare ITP în 2023 este una restrânsă și conține următoarele documente:

Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație

Actul de identitate al conducătorului auto – original Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original

Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR.

În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul.

De asemenea, prețul pentru inspecția tehnică periodică poate fi între 110 și 200 de lei și variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autoheviculului. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.

Pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP ajunge undeva la 120-150 de lei. Prețul ITP-ului în cazul unui microbuz, unei autoutilitare sau al unui autoturisme 4×4 poate varia între 160 și 200 de lei. În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80 și 100 de lei.

Valabilitatea ITP în 2023

Valabilitatea ITP-ului variază în funcție de vechimea autovehicului, dar și de gabaritul ori destinația de utilizare a acestuia:
Mașini noi – ITP la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri – ITP valabil 2 ani

Mașini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an

Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și auotevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni

Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an

Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg – ITP valabil 1 an

Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri- ITP valabil 2 ani