Astfel, dacă soții dețin în comun una sau mai multe locuințe, pe care intenționează să le închirieze unor persoane fizice sau juridice, ei au obligația legală de a încheia un contract de locațiune.

Obligațiile soților în cazul unor locuințe închiriate

Potrivit art. 1.777 și art. 1.781 din Codul civil „locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie, iar contractul de locaţiune se consideră încheiat îndată ce părţile au convenit asupra bunului şi preţului.” s

Mia mult, „soții care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheiere sau modificarea acestuia, la organul fiscal competent.”, se arată în lege.

Precizăm că veniturile obținute din închirieri și subînchirieri de bunuri imobile sunt cele din cedarea folosinței locuinței, a caselor de vacanță, garajelor, terenurilor și altele asemenea, a căror folosință este cedată în baza unor contracte de închiriere sau subînchiriere, uzufruct și altele asemenea, inclusiv cedarea folosinței unor părți din acestea, utilizate în scop de reclamă, afișaj și publicitate.

Fiecare dintre soți are obligația legală de a depune cererea de înregistrare a contractului de locaţiune, însoţită de o copie a contractului de locaţiune, la registratura organului fiscal central competent (ANAF) sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.( Spațiul Privat Virtual al ANAF)

Obligațiile fiscale ale soților în cazul unor clădiri achiziționate în comun

Soții care dobândesc o clădire au obligația legală de a declara imobilul respectiv la organul fiscal local competent în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data dobândirii acestuia, Impozitul pe bunul respectiv se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Astfel, în cazul bunurilor aflate în proprietate la 31 decembrie 2022, impozitul pe clădire trebuie achitat în două tranșe, până la 31 martie și 30 septembrie 2023.

Dacă o clădire se află în proprietatea comună a unor soți, fiecare dintre aceștia datorează impozitul pentru spațiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa.