PSD nu a discutat despre scoaterea UDMR de la guvernare

Marcel Ciolacu a precizat că mandatul pe care l-a primit de la Consiliul Politic Național al PSD este de a crea o structură guvernamentală mai eficientă și mai flexibilă. De asemenea, acesta a subliniat că nu s-au purtat discuții cu privire la excluderea vreunei formațiuni politice din coaliția actuală, făcând referire la prezența UDMR în viitorul guvern.

„În toate negocierile pe care le vom avea cu ceilalţi co-preşedinţi care formează această coaliţie vor fi axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziţii, respectiv de miniştri în Guvernul României. Mi se pare corectă abordarea nu numai ca oameni politici, dar şi ca români. Dorim oamenii potriviţi la locurile potrivite.

Nu m-am născut preşedinte al PSD, nu m-am născut politician sau preşedinte al Camerei. Eu când m-am născut, m-am născut român şi cred că trebuie să avem o abordare mult mai responsabilă în ceea ce priveşte noul Guvern.

Colegii mi-au dat un mandat de a avea o discuţie cu fiecare ministru în parte pentru a face o analiză în funcţie de fiecare minister împreună cu preşedintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, în ceea ce priveşte componenţa şi numărul secretarilor de stat la fiecare minister, în funcţie de importanţa ministerului şi de oamenii care au făcut faţă până acum la aceste funcţii. Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale.

Decizia este că Guvernul viitor va avea mai puţine ministere”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD care a avut loc marţi la Parlament.

Ședință în coaliția de guvernare

Președintele PSD a mai spus că zilele următoare va fi o ședință la care vor participa cei trei lideri ai coaliției de guvernare. „Vom finaliza rapid discuțiile. (…) Nu am făcut un scenariu, ce comasări vom face, decizia este doar că viitorul guvern va avea mai puține ministere”, a precizat Marcel Ciolacu.

Acesta a vorbit şi despre ţintele pe care le-a fixat pentru noul Executiv pe care îl va conduce.

„Provocările cele mai mari sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare care am dori să ajungă la 8,22%, creşterea investiţiilor. Dacă în acest an am venit cu 7,2% creştere investiţii, ne-am dori să atingem pe anul viitor 10% din PIB şi cu investiţii, scheme de ajutor în zona produselor alimentare şi de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă”, a completat Ciolacu.

În ceea ce privește data la care se va realiza rotativa guvernamentală, președintele PSD a spus că se va respecta protocolul coaliției.

„Avem o dată în protocol, 25 mai”, a precizat Marcel Ciolacu.