Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat a intra în conflict cu sindicaliștii de la ambulanță, după ce aceștia din urmă au scris un memoriu despre situația critică în care se află serviciul sub coordonarea DSU. Șeful DSU spune că, în cazul în care sistemul de urgență va fi modificat, ar putea duce la pierderi de vieți omenești.

Raed Arafat, în conflict cu ambulanțierii

Sindicaliștii au cerut în memoriul transmis ca unitățile de primiri urgențe să treacă la ministerul Sănătății, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, amenință cu ample proteste „indiferent de consecințe”.

„Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţă” din România a decis a se implica cu toate pârghiile pe care le are la dispoziţie în susţinerea ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în demersurile pe care le face în vederea organizării şi responsabilizării Ministerului Sănătăţii privind coordonarea unităţilor medicale de urgenţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, respectiv Serviciile Publice de Ambulanţă şi Unităţile de Primire a Urgenţelor, unităţi sanitare care începând cu ianuarie 2014 sunt coordonate operaţional de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, departament care nu s-a limitat la coordonarea operaţională a situaţiilor de urgenţă până la restabilirea normalităţii, conform legii, ci a dorit să controleze tot, ignorând atribuţiile şi responsabilităţile Ministerului Sănătăţii”, au transmis sindicaliştii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Șeful DSU spune că mutarea ar putea avea consecințe grave

Potrivit lui Raed Arafat, mutarea ar putea duce la situații precum cele de dinainte de 2007, când nu era înființat serviciul SMURD.

„Impactul, dacă se va ajunge într-adevăr să dezintegreze, să se destrame, este unul extrem de grav. Vom vedea persoane care își vor pierde viața, vom vedea ce vorbește de la liderul de sindicat și alte câteva persoane care încă trăiesc în trecut, vorbim despre sistemul de urgență, ce fac SMURD, pompierii. Vorbesc eronat vrând să schimbe și să ne întoarcem înapoi. Eu nu văd alt rezultat, că ne întoarcem înapoi, că vom avea mai mulți morți, situații de întârziere.”, a spus Arafat.

În memoriul lor, adresat președintelui, premierului și coaliției de guvernare, sindicaliștii solicită preluarea coordonării unităților de primiri urgențe și serviciile de ambulanță de către ministerul Sănătății.

„Ca urmare a analizei comparative de la an la an, începând cu 2015, privind dezvoltarea administrativă, dezvoltarea resurselor umane, a bazei tehnice de transport şi a aparaturii medicale, cât şi a pregătirii profesionale continue, s-a constatat o scădere semnificativă, fapt care ne îngrijorează, urmând ca în termen scurt/mediu, Serviciile Publice de Ambulanţă dacă se va continua a fi coordonate de doua ministere, vor deveni ruine ale medicinei de urgenţă.”, se arată în mesajul Federației „Ambulanța”.

Pe de altă parte, Arafat se apără și spune că în ultimii cinci ani au fost cumpărate peste 800 de mașini noi pentru serviciile de ambulanță. De asemenea, șeful DSU adaugă că personalul a beneficiat de cursuri de specialitate și în acest context nu înțelege nemulțumirile la adresa sa.