Vestea momentului: România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu (PSD), a declarat că dacă ar putea exista o baghetă magică în care inflaţia să fie rezolvată dintr-o mișcare, atunci ar fi făcut acest lucru deja, subliniind faptul că aşa ceva nu se poate face. Acesta a mai declarat că România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie, dar are şi veşti bune pentru anul 2023.

Adrian Câciu a declarat că în 2023 România nu se va confrunta cu o criză financiară, ci vor exista doar „presiuni recesioniste”. „Criza financiară nu va fi în 2023. Există presiuni recesioniste. Trebuie să înţelegem că lumea a tot acumulat probleme structurale din 2010. Practic nu şi-a rezolvat criza din 2010 omenirea, a pansat-o. Adică problemele structurale în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare, în ceea ce priveşte creşterea economică, care a fost una foarte lentă, mai ales pe Europa, disparităţile de dezvoltare, ele nu s-au rezolvat până la apariţia pandemiei, după care a venit pandemia.

Trebuie rezolvată această criză pandemică, criza sanitară, care înseamnă costuri, după care au venit criza referitoare la energie sau a preţurilor la energie. (…) Nu va fi criză financiară, dar presiuni sunt pentru că, pe de o parte, datoriile au crescut, ale statelor, pe de altă parte, cum am spus, masa monetară mondială este foarte, foarte mare şi atunci ai această inflaţie şi trebuie să vii cu măsuri să le spunem aşa, de corectare a masei monetare mondiale, deci o să fie presiuni recesioniste.”, a explicat ministrul Finanţelor la Prima TV.

Vor trăi sau nu mai bine românii în 2023?

La întrebarea dacă românii vor trăi mai bine sau mai rău anul viitor, Adrian Câciu a declarat următoarele: „Eu cred că ceea ce va fi efortul nostru va fi să fie mai bine decât în 2022. Ăsta e un efort, dar provocările vor fi foarte mari. Dacă lucrurile rămân aşa cum s-au stabilizat în acest moment, când vedem totuşi o uşoară plafonare a ROBOR, de altfel, şi scăderea uşoară, pentru că există lichiditate în piaţă şi există stabilitate pe sistemul bancar, am putea să asistăm la menţinerea acestui trend de scădere, dar încă o dată cu paşi foarte mici, pentru că nu am închis puseul inflaţionist. Ele sunt legate. În momentul în care ai închis puseul inflaţionist de atunci poţi să ai aşteptarea foarte clară că şi dobânzile vor începe să aibă acelaşi trend. Până nu închizi puseul inflaţionist, mai poţi să ai sincope sau poţi să ai fluctuaţii pe zona dobânzilor.”, a mai relatat ministrul Finanţelor.

În ceea ce privește cursul inflaţiei la sfârșitul acestui an, Câciu a afirmat că „inflaţia la finalul anului, cea prognozată de Banca Naţională a României, este de 16,3 la sută faţă de anul trecut, în zona aceea şi prognozele pe care şi eu, ca ministru de Finanţe, dar şi noi ca instituţie, le vedem. Va avea câteva elemente de puseu în noiembrie şi decembrie, adică acum, în decembrie se va publica inflaţia pe noiembrie, pentru că vin sărbătorile. De regulă, inflaţia are un puseu uşor la final de an, pentru că este o lună de sărbători. De altfel, are pusee în timpul anului. Există o ciclicitate, dacă vreţi, a inflaţiei dincolo de cauzele sau de factorii externi care apar asupra inflaţiei în timpul sărbătorilor. Pentru că suntem o ţară care avem tradiţii şi e bine să le păstrăm.”