Vești uriașe pentru români. Coaliţia de la guvernare va analiza în următoarea perioadă dacă este cazul să vină cu o altă măsură care să reducă efectiv preţul carburanţilor. Această măsură ar urma să fie luată dacă acea compensare de 50 de bani nu are impactul aşteptat.

Informația a fost oferită de ministrul Economiei, Florin Spătaru. El a spus, într-un interviu acordat Agerpres, că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanţilor.

Totodată, ministerul pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, atât pentru investiţii noi, cât şi pentru extinderea celei existente, potrivit oficialului guvernamental. Aceasta în contextul în care există interes din partea mai multor companii de a-şi reloca producţia în România, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus.

Cum s-a ajuns la compensarea preţului carburanţilor cu 50 de bani

„După cum ştiţi, Partidul Social Democrat a venit cu propunerea plafonării. În coaliţie s-a discutat această variantă ca o primă măsură pentru a putea să contracarăm această creştere a preţurilor. Suma exactă a fost propusă sau a venit în urma consultărilor şi a estimărilor bugetare făcute de către cei care se ocupă în mod direct de acest demers, dar este o măsură pe trei luni, urmând să evaluăm care este impactul pe care îl are asupra preţului combustibililor. Urmează ca, după cele trei luni sau în cursul celor trei luni, să vedem dacă este o măsură bună sau ar urma să venim cu o măsură, să zicem, care să ducă efectiv la scăderea preţurilor la pompă”, a spus ministrul Economiei.

În opinia sa, cei 50 bani vor diminua preţul la pompă, cel puţin în primele zile. Rămâne însă de văzut, a spus ministrul, dacă acest impact va continua, se va regăsi şi pe parcursul celor trei luni de zile, urmând ca după aceea să se ia o măsură în coaliţie în acest sens.

Detaliile oferite de ministrul Economiei privind reducerea taxelor

„După cum ştiţi, Partidul Social Democrat a susţinut varianta plafonării. Acum, decizia luată în coaliţie, din punctul meu de vedere, este o decizie temporară. Se va vedea dacă a fost o decizie bună sau nu. Urmează ca, bineînţeles, celelalte propuneri care au venit din partea Partidului Social Democrat să fie rediscutate”, a comentat ministrul.

Potrivit acestuia, din analiza pe care a făcut-o, realizată şi la nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană, reducerea taxelor nu a dus la o scădere efectivă a preţului la pompă. Mai mult decât atât, accizele care sunt aplicate în acest moment în România sunt la nivel minimal şi atunci scăderea accizei ar fi dus România într-o situaţie de infringement.

„De aceea decizia partidelor din coaliţie a fost să nu ne ducem către reducerea taxelor”, a comentat acesta.