UPDATE: La ora 12:00 (ora României), Bankia are creștere de 33,6%!
Joi, acţiunile Bankia au scăzut la bursa de la Madrid cu peste 10%, la 1,49 euro, după ce publicaţia spaniolă ‘El Mundo’ a anunţat că în ultima săptămână clienţii băncii au retras din conturi peste un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari).
Fernando Jimenez Latorre, secretar în Ministerul Economiei din Spania, a afirmat joi că nu a existat o retragere masivă a fondurilor din depozitele Bankia, a patra mare bancă din Spania, transmite Reuters.
‘Nu este adevărat că există în acest moment o retragere a depozitelor de la Bankia’, a declarat oficialul spaniol.
Bankia a fost naţionalizată săptămâna trecută de guvernul spaniol, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criză şi pentru a încerca să convingă investitorii că ţara nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiţi de Bankia SA de la statul spaniol în 2010 şi 2011 vor fi convertiţi în acţiuni ale băncii.

Bankia este a patra mare bancă din Spania şi a luat naştere din fuziunea a şapte bănci de economii din Spania, conduse de Caja Madrid.

Bankia are cea mai ridicată expunere din rândul băncilor spaniole, afectate de spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009, şi deţine credite problematice de aproximativ 34 miliarde de euro.