Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI şi şef al DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), s-a deplasat, vineri, de urgenţă la Năvodari, în contextul exploziei de la Rafinăria Petromidia.

“La acest moment, avem mai multe echipe, au fost echipe mobilizate şi din alte judeţe pentru sprijinul celor de la Petromidia. Se luptă cu incendiul din mai multe zone în jurul lui, pentru răcire şi control”, a declarat şeful DSU, odată ajuns la faţa locului.

“Este foc deschis aici, se luptă şi cu spumă. Nu ştim cauza acum, important e să controlăm situaţia”, a mai spus Arafat.

explozie Petromidia
Sursa foto: Facebook, Vitalie Cojocari

Şeful DSU, iritat de jurnalişti: De unde vine chestia asta cu 6 victime?

Raed Arafat a vorbit şi despre victimele exploziei de vineri. El a indicat o persoană cu arsuri grave, care a fost deja preluată de echipajele SMURD, două persoane cu leziuni uşoare şi o a patra persoană dispărută.

Şeful DSU s-a arătat uşor iritat de diferitele speculaţii, care ar fi indicat şase victime.

“De unde vine chestia asta cu 6 victime? Eu știu că sunt trei cu unul dispărut. Eu acum am confirmat cu colegii: sunt patru persoane”, a declarat Raed Arafat pentru Aleph News.

Arafat: Nu putem spune nimic despre persoana dispărută

Cât despre persoană dispărută în urma exploziei, Arafat a răspuns sec: “Nu putem spune nimic despre persoana dispărută. Este dispărută.”

“Nu putem spune nimic despre persoana dispărută. Este dispărută. Când se termină intervenția, vă vom spune.

Victima cu arsuri este la Spitalul Constanța. Se va stabili unde va fi transportată după ce va fi stabilizată”, a mai precizat, vineri, Raed Arafat.

ISU Dobrogea: Avem şase victime, din care o persoană este în continuare dispărută

Informaţia referitoare la şase victime ar veni, de fapt, de la ISU Dobrogea. Victimele au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, spune Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

“Avem şase victime, din care o persoană este în continuare dispărută, o persoană a fost preluată de elicopterul SMURD cu arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului şi preluată la UPU Constanţa şi încă patru victime conştiente, cu arsuri minore şi cu politraumatisme, preluate de echipajele SMURD şi echipajele SAJ, predate la Spitalul Judeţean Constanţa”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Circa 50 de pompieri acţionează în aceste momente la faţa locului pentru răcirea instalaţiilor, reprezentanta ISU precizând că perimetrul a fost delimitat şi nu ar mai exista riscul producerii unei noi explozii, însă situaţia este în dinamică şi imprevizibilă.

Poziţia oficială a companiei

Explozia de vineri de la Rafinăria Petromidia ar fi avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină, au transmis reprezentanţii companiei.

“În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă”, au precizat reprezentanţii KMG International.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu