Tensiunile din USR se adâncesc. Pe fondul unui nou val de excluderi din partid, care i-a vizat pe cei care au ridicat vocea impotriva preşedintelui Dan Barna, au început deja să apară şi demisiile din formaţiunea politică.

Daniel Kloyber, care este membru al USR încă de la înfiinţare, a postat un mesaj pe pagina sa de socializare prin care şi-a anunţat demisia din partid. “Mi-a fost greu să privesc cum oameni pe care îi respect și admir făceau șpagate logice imposibile, doar pentru a-și justifica lor și celor din jur, abuzuri și greșeli flagrante făcute din loialitate față de gașca lor”, a scris el pe Facebook.

Bărbatul mai spune că, după şedinţa Biroului Naţional de miercuri, i se pare clar că războiul din interiorul USR va duce până la marginalizarea completă a competitorilor interni, iar partidul va ajunge să se transforme “într-un PNL mai spălățel, un rezultat mult sub dorințele mele”.

Mesajul public al lui Daniel Kloyber

“Dragilor, ieri mi-am dat demisia din USR. Mulțumesc colegilor pentru trei ani geniali în care am învățat și muncit împreună, mânați de dorința sinceră de a face ceva mai bună viața celor din jurul nostru.

USR se află acum într-un proces de redefinire și redescoperire. NU este vorba de referendumul de poziționare doctrinară. Este vorba de redefinirea unor valori mult mai de bază, care privesc democrația internă, calitatea de lider, integritatea, libertatea de exprimare și în fond misiunea USR. Rezultatul final al acestor frământări interne este cât se poate de neclar și probabil aceste conflicte vor continua mult timp de acum încolo.

În această constelație politică internă, singurul mod de a rămâne relevant este să te alături uneia dintre taberele conflictuale, lucru pe care am refuzat categoric să-l fac. Mi-a fost greu să privesc cum oameni pe care îi respect și admir făceau șpagate logice imposibile, doar pentru a-și justifica lor și celor din jur, abuzuri și greșeli flagrante făcute din loialitate față de gașca lor.

Ce a devenit pentru mine evident după ședința Biroului Național de miercuri, este că acest război se va duce până la marginalizarea completă a competitorilor interni. Inovația adusă de USR în politica din România, este tocmai aceast spirit critic intern, democrația nebună, sistemul de checks-and-balances, puterea descentralizată a filialelor și accesul direct al membrilor la conducerea partidului.

Aceste mecanisme erau garanția că putem construi o relație pe viață cu electoratul, indiferent cine sunt actorii de la vârful partidului. Renunțarea la ele transformă USR într-un PNL mai spălățel, un rezultat mult sub dorințele mele.

În aceste condiții, am hotărât să iau o pauză, măcar până se mai limpezesc apele. Voi continua să susțin USR, singura alternativă reală pe piața politică din România. Spor la muncă (și ciomăgeală) celor care au rămas!”