Eurodeputatul Eugen Tomac, fost preşedinte al PMP, cere o acţiune fermă din partea Uniunii Europene şi înfiinţarea unui post de Comisar pentru combaterea dezinformării.

Motivul: propaganda regimului de la Moscova, condus de Vladimir Putin. Este un “război cu arme non-militare”, indică Tomac, care spune că “este în ADN-ul Kremlinului de mai bine de un secol să semene teamă prin minciună, prin teroare”.

“Ne aflăm în plin război, ceea ce se întâmplă astăzi se numește război cu arme non-militare”

“Ne aflăm în plin război, ceea ce se întâmplă astăzi se numește război cu arme non-militare, iar în spatele acestui atac la adresa statelor noastre stă un actor statal care finanțează, promovează și sprijină, în mod sfidător, orice provocare antieuropeană.

Ei creează știri false, ei manipulează, ei dezinformează. Este în ADN-ul Kremlinului de mai bine de un secol să semene teamă prin minciună, prin teroare, încălcând în mod constant toate regulile, subminând democrația și anulând drepturile omului ori de câte ori i-o cere interesul lui Putin.

Și-a creat un instrument, finanțat direct de stat – Sputnik, emite în toată Uniunea Europeană, în toate limbile. Acest site este oglinda a ceea ce gândește și promovează Guvernul rus”, a declarat Eugen Tomac în plenul Parlamentului European, potrivit Aleph News.

“Răspunsul Uniunii trebuie să fie puternic și sunt necesare câteva decizii rapide și curajoase”

Eurodeputatul mai aduce aminte că duminică, 11 iulie, au loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, o ţară în care Putin “încearcă, în mod disperat, să câștige alegerile pentru a ține captiv acest stat locuit de români”.

Eugen Tomac a mai cerut, pe lângă înfiinţarea unui nou post de Comisar, şi un fond de 1 miliard de euro pentru combaterea dezinformării, precum şi crearea unor instituţii media care să combată propaganda antieuropeană.

“Ce trebuie să se mai întâmple ca să începem să acționăm mai ferm? Peste câteva zile sunt alegeri în Republica Moldova, un stat asociat UE, unde Putin și-a creat partide, peste douăzeci de instituții media și încearcă, în mod disperat, să câștige alegerile pentru a ține captiv acest stat locuit de români, așa cum a făcut-o până în prezent.

Fac apel, pe această cale, către cetățenii R. Moldova: ieșiți la vot! Este pentru prima dată când, în mod real, puteți scăpa de influența nefastă a Moscovei. Răspunsul Uniunii trebuie să fie puternic și sunt necesare câteva decizii rapide și curajoase pentru a ne apăra în acest război sofisticat, pe care avansul tehnologic l-a adus la un nivel nemaiîntâlnit. Mediul online este plin de platforme, site-uri și alte instrumente conexe ce urmăresc dezinformarea cetățenilor Uniunii Europene.

Întreaga arhitectură de apărare în fața acestei amenințări trebuie regândită și sunt necesare următoarele măsuri:

– înființarea unui post de Comisar pentru combaterea dezinformării și apărarea democrației;

– crearea unui fond de un miliard de euro pentru combaterea dezinformării pentru a susține presa din toate statele membre și statele asociate;

– crearea unor instituții media în fiecare stat membru și stat asociat pentru a promova în toate limbile viziunea și politicile și pentru a combate oficial pe posturile noastre de televiziune, radio și platforme online toată propaganda antieuropeană. Doar așa putem fi eficienți și apăra democrația și libertatea”, a mai spus Eugen Tomac.

Sursa foto: Dreamstime