Partizanii se mobilizează, iar rușii încearcă să își vândă casele de vacanță, pe măsură ce crește teama că războiul se apropie de peninsula Crimeea. Războiul se apropie tot mai mult, nervii fiind întinși acum la maxim.

Tensiune mare pentru locuitorii din Crimeea

Locuitorii din Crimeea descriu o tensiune tot mai mare în întreaga peninsulă de la Marea Neagră, pe măsură ce se așteaptă tot mai mult la venirea ostilităților. Ei spun că grupuri de sabotori și partizani se pregătesc acum pe teritoriul, care a fost anexat ilegal de Rusia în 2014.

Frustrarea și panica sunt în creștere, din orice motive, de la recrutare la prețuri galopante. O persoană a povestit despre furia provocată de incapacitatea de a asigura locuri în spitale datorită numărului de răniți ruși aduși de pe fronturi, în timp ce o altă persoană a spus că elita rusă neliniștită încearcă să își vândă casele de vacanță, dar nu găsește cumpărători.

Când Vladimir Putin a lansat invazia sa în Ucraina în februarie, puțini se așteptau ca, nouă luni mai târziu, forțele ucrainene să amenințe cu recuperarea peninsulei Crimeea. Totuși, acest lucru nu mai pare a fi o imposibilitate militară, după ce trupele bine organizate ale Kievului au arătat că pot alunga forțele rusești în operațiuni ofensive în jurul orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, și al orașului Herson, în sud.

Situația este foarte diferită acum față de 2014

Tamila Tasheva, reprezentantul permanent în Crimeea al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski are mari speranțe că peninsula va ajunge din nou în mâinile ucrainenilor. „Da, desigur, este foarte posibil să recuperăm Crimeea”, a declarat ea pentru Politico.

„Obiectivul nostru este returnarea întregului nostru teritoriu, care include, desigur, Crimeea”, a spus ea în biroul de la Kiev.

Ea spune că, deși Kievul ar prefera ca peninsula să fie returnată fără luptă, „o cale militară ar putea fi singura soluție”.

„Situația este foarte diferită acum față de 2014. Comunicăm foarte mult cu oamenii din Crimeea, iar aceștia sunt din ce în ce mai furioși din cauza prețurilor mari la alimente și a penuriei de medicamente și produse farmaceutice. Și au crescut protestele împotriva războiului, mai ales de când a început recrutarea și mobilizarea parțială”, a explicat ea.

Recuperarea peninsulei, o lovitură pentru Putin

Când a fost întrebată despre oamenii care formează grupuri de partizani antirusești, ea a comentat simplu: „Bineînțeles că fac asta”. Diferența dintre 2014, când Rusia a anexat Crimeea, și acum se reduce la faptul că, susține ea, Ucraina are o armată puternică și o conducere hotărâtă, iar acest lucru afectează și fortifică gândirea oamenilor din Crimeea.

Pentru Vladimir Putin recuperarea peninsulei de către Ucraina ar fi o lovitură puternică. Liderul de la Kremlin consideră Crimeea o cauză sacră, el a numit-o „parte inseparabilă a Rusiei”.