Tehnologiile, de la balistic la electronic, nu au anulat triada infanterie-blindaj-artilerie, deși ar putea schimba echilibrul într-o direcție sau alta. Cu siguranță, însă, cele două armate care se confruntă în Ucraina sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic, decât cele care au luptat pe Frontul de Vest, în 1917, scrie 19fortyfive.

Războiul a început cu o manevră rusă spectaculoasă, menită să pună mâna pe Kiev și să forțeze guvernul ucrainean să capituleze. Acea manevră, care a inclus și un asalt aerian, a eșuat lamentabil și a dus la o retragere dezordonată în săptămânile următoare. Pe parcursul acelei retrageri, infanteria, artileria și aeronavele ucrainene au pus la grea încercare vehicule blindate rusești.

Artileria rămâne vedeta războiului

Campaniile militare rapide din anii 90 și 2000 păreau că subestimează contribuția artileriei. Deși sistemele mobile de artilerie completau operațiunile centrate pe manevre, puterea aeriană părea să înlocuiască ceea ce ajunsese să fie considerat brațul de artilerie extrem de lent și greoi. Dar artileria ucraineană și cea rusă au avut un efect devastator în acest război, așa că artileria și-a redobândit locul pe care-l merita. Loviturile de artilerie au avut un impact de uzură asupra infanteriei în poziții fortificate, bătăliile din Donbas transformându-se adesea în dueluri de artilerie.

De exemplu, Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au capturat centrala nucleară la scurt timp după ce au invadat ţara, pe 24 februarie.

Logistica și aprovizionarea

Așa cum spunea Lawrence Freedman, aproape fiecare război lung începe cu intenția de a duce un război scurt. Eșecul ofensivei Rusiei de a cuceri Kievul a însemnat că un război despre care aproape toată lumea credea că se va termina repede, acum nu are un final clar. Asta a însemnat că și rușii și ucrainenii au băgat mâna adânc în stocurile de echipamente și muniții pe care niciuna dintre părți nu se aștepta să le folosească. Ambele tabere au folosit, uneori, muniția într-un ritm nesustenabil. Ritmul de luptă a forțat Rusia să caute aprovizionare în Belarus, Coreea de Nord și Iran. La rândul ei, Ucraina a fost obligată să cerșească echipamente și muniții din Occident, multe dintre ele fiind deja folosite.

Comunicațiile au făcut diferența

Una dintre cele mai importante diferențe dintre războiul de astăzi și cele din trecut implică rețelele extinse și suprapuse de management al informațiilor. Rețeaua de sateliți Starlink, a lui Elon Musk, a ajutat armata ucraineană să rămână conectată, făcând posibilă desfășurarea operațiunilor ofensive mobile.

În schimb, rușii au suferit în primele zile ale războiului din cauza unei rețele de comunicații incomplete, cu sisteme învechite, incapabile să comunice între ele și cu utilizarea tehnologiei comerciale (telefoane mobile), care au permis lovituri de succes ale artileriei ucrainene. Tehnologia nu este întotdeauna determinantă. Economia informațională a forțelor ruse este mult diferită de cea a ucrainenilor. De partea rusă, disponibilitatea dronelor și a comunicațiilor în timp real a dus la un sistem de comandă și control mai ierarhic. De partea ucraineană, disponibilitatea informațiilor a făcut posibil un sistem difuz de comandă și control, care a avut succes în fața slăbiciunilor Rusiei.