Vestea momentului la granița cu România! Totul s-a aflat chiar acum: Poate intra în istorie …

Republica Moldova are deja statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar președintele moldovean Maia Sandu spune că acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui deceniu. Totuși, pentru ca acest lucru să devină realitate este nevoie de soluționarea problemei din  Transnistria.

Kievul spune că are o datorie morală față de Republica Moldova, având în vedere că Ucraina a tolerat și profitat de Transnistria. În presa pro-guvernamentală de la Kiev deja apar spații considerabile pentru articolele pe acest subiect, acestea arătând că o eventuală înfrângere a Rusiei în acest război ar însemna și lichidarea Transnistriei pro-ruse.

Potrivit unei analize Deutsche Welle, regimurile ucrainene de după 1992 și elitele economice rusești au dus la formarea unui lanț de contrabandă ce a dus la întărirea Transnistriei, în timp ce Chișinăul nu a mai putut controla economic regiunea separatistă după războiul moldo-rus de la Nistru, care aa vut loc în anul 1992.

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni ucraineni au fost ispitiți să facă afaceri cu separatiștii din Transnistria, dar de abia acum Ucraina și-a dat seama cât de mult a greșit atunci când s-a prefăcut că nu vede problemele din această regiune, având în vedere că trebuie să țină forțe militare importante la granița dintre Transnistria și Ucraina.

Republica Moldova susține Ucraina, dar nu uită trecutul

Aceeași analiză arată că Republica Moldova este solidară cu Ucraina în războiul actual și le mulțumește militarilor ucraineni pentru că rezistă și stau scut în fața invadatorilor, însă nu uită că a fost lăsată singură în anul 1992, în fața armatei Ruse.

Acest eveniment i-a fost readus aminte ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care acuza Republica Moldova că se folosește de contextul actual pentru a adera la UE.

„Am rămas singuri atunci să ne apărăm independența împotriva trupelor rusești și cazacilor: Ne-am construit propriul tren de mare viteză. Țara noastră a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a semnat acordul de liberalizare a vizelor, Acordul de Asociere și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Și toate acestea le-am reușit datorită muncii și perseverenței noastre, călare pe propriul nostru tren de mare viteză.” Dar, a precizat ambasadorul Chirilă, „noi oricum vom continua să fim cot la cot cu poporul ucrainean nu pentru că noi, moldovenii, avem nevoie de o cursă gratuită spre UE, ci pentru că, la fel ca noi acum 30 de ani, luptă pentru libertatea, demnitatea, democrația și independența lor! Rămânem cot la cot cu prietenii noștri ucraineni pentru că știm cum este să lupți singur pentru libertatea ta împotriva unei mașini de război puternice. Și vă rog să nu puneți la îndoială poziția noastră morală. E lipsă de respect”, a reacționat public, în martie 2022, ambasadorul Moldovei la București, Victor Chirilă.

Transnistria, o gaură neagră

Într-o altă analiză publicată recent, jurnalistul ucrainean Serghei Sidorenko, a precizat cp Transnistria a devenit „o gaură neagră de contrabandă fără niciun viitor economic”.

„Dar, în ciuda acestui fapt, soarta ei a fost, ani la rând, în mâinile autorităților din Moldova și Ucraina. Această zonă gri a adus beneficii financiare reprezentanților ambelor state, obligându-i să închidă ochii la multe ilegalități (…) Agresiunea sângeroasă a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a făcut decât să întărească dorința moldovenilor de a evita războiul cu orice preț. Și acesta este cel mai simplu răspuns la ideea populară în Ucraina, potrivit căreia Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să ajute Moldova să scape de separatismul și de rușii din Transnistria. Nu există circumstanțe în care Chișinăul și-ar da acordul cu privire la acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său”, spune acesta.

Războiul din Ucraina a dus la un scenariu ideal pentru a rezolva problema din Transnistria

Activistul Ghenadie Ciorba, cel care a făcut parte din regimul separatist de la Tiraspol în perioada în care enclava era controlată de Evgheni Șevciuk, spune că actualul război a dus la o situație ideală pentru ca problema din Transnistria să se rezolve.

„Maia Sandu poate intra în istorie ca persoana care a rezolvat un conflict vechi de 30 de ani. Acum există toate condițiile obiective și subiective”, a spus Ciorba.