Impactul invaziei Ucrainei şi utilizarea energiei ca armă de război de către Rusia au fost subiectele principale în cadrul întâlnirii liderilor UE de vineri, după ce reducerile livrărilor de la Moscova au afectat 12 state membre şi au împins Germania într-o stare de alertă energetică privind gazele naturale.

„Dacă Germania declară atât de devreme că va avea o penurie de gaze în timpul iernii, impactul va fi enorm pentru ei și pentru toate celelalte țări europene”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo reporterilor de la Bruxelles în a doua zi a summitului.

Europa se va confrunta cu o criză fără precedent

Cu o zi mai devreme, în timp ce liderii începeau să sosească la Bruxelles, cea mai mare economie a blocului comunitar a avertizat că măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze către UE riscă să provoace un colaps pe piețele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare de acum câțiva ani. Problemele de aprovizionare au împins deja prețurile la gaze și energie la niveluri record.

„Noțiunea de energie ieftină a dispărut. A dispărut și noțiunea de energie rusească. Astăzi suntem cu toții în procesul de asigurare a unor surse alternative de energie pentru spațiul european”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins.

„Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina – provoacă dificultăți pentru noi toți, dar în cele din urmă vom ieși cu toții mult mai puternici.”, a mai spus ea, potrivit Bloomberg.

Soarta Europei, în mânile lui Putin

Situația aprovizionării crește costul energiei electrice în întreaga Europă, alimentând inflația și sporind povara economică asupra întreprinderilor și gospodăriilor care încă încearcă să se refacă în urma pandemiei.

Nervozitatea de pe piețele de energie este exacerbată de incertitudinea cu privire la următoarea mișcare a Kremlinului. Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că decizia de a închide sau nu robinetul de gaz este exclusiv în mâinile președintelui rus Vladimir Putin.

Măsura Rusiei de a înăspri controlul aprovizionării vine în contextul în care Europa încearcă să refacă rezervele de gaz înainte de următorul sezon de încălzire, care începe de obicei în jurul lunii octombrie. Rezervele de gaz ale blocului comunitar erau pline în proporție de 55% la 22 iunie, comparativ cu norma sezonieră de 57% pentru această perioadă a anului, care este de cinci ani. Obiectivul este de a ajunge la 80% până la 1 noiembrie pentru a evita problemele din timpul iernii.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat reporterilor de la Bruxelles că statele membre sunt „bine pregătite” pentru această provocare, dar că eforturile de diversificare a infrastructurii energetice trebuie să fie intensificate pentru a face față în viitorul apropiat, relatează Bloomberg.