Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a spus la începutul scrisorii, că veto-ul Austriei încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene”, spune acesta în scrisoare.

România se poate apăra folosind instrumentele oferite de către UE

Eugen Tomac a precizat că sesizarea Austriei nu ar face decât să demonstreze faptul că România poate să se apere cu instrumentele oferite de Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat că țara noastră trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt stat membru al Uniunii Europene.

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României”, a mai scris europarlamentarul.

România trebuie să își cunoască drepturile înainte să i le acorde alții

În încheierea scrisorii, acesta a spus că este o chestiune de demnitate națională și totodată, un demers legitim din punct de vedere juridic. De asemenea, a subliniat că înainte să ne acorde alții drepturile, România trebuie să și le cunoască și să se lupte pentru dreptate.

„Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat. Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!”, a conchis Eugen Tomac.