Conform ultimelor informații din războiul din Ucraina, aliații vor să construiască o apărare aeriană de tip „patchwork” pentru Kiev. Aceasta va fi compusă din sistemele NASAMS american, Iris-T german, Hawk spaniol și Mamba francez.

Astfel, este vorba de echipamente standard NATO care vor fi compatibile atât cu unele de ultimă generație cât și cele mai vechi, transmite publicația franceză Le Monde.

Se pregătește arma secretă a Ucrainei. Rusia nu mai are nicio șansă în război

Astfel, puterea de la Kiev va beneficia de un „scutul antiaerian” cerut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totuși, pentr a fi realizat, este nevoie de o apărare sol-aer multistrat.

„Acestea sunt sisteme cu rază scurtă de acțiune, la altitudine joasă, apoi sisteme cu rază medie de acțiune, la altitudine medie și, în cele din urmă, sisteme cu rază lungă de acțiune, la altitudine mare”, a transmis generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA.

Totuși, aceste trei niveluri vor face posibilă protejarea obiectivelor strategice ucrainene, cum ar fi orașele mari, infrastructurile cheie sau centrele de putere, împotriva rachetelor balistice, a rachetelor de croazieră sau a dronelor.

SUA și statele europene au venit cu promisiuni pentru Kiev

Statele Unite au promis sistemul de apărare antiaeriană NASAMS, primele două sisteme urmând să ajungă în Ucraina în scurt timp. A mai comandat încă șase de la Raytheon, dar livrarea acestor sisteme cu rază scurtă și medie de acțiune, la altitudine medie, ar putea dura între doi și trei ani.

Germania a livrat Kievului primul dintre sistemele de apărare germane Iris-T de ultimă generație, dar Ucraina va trebui să aștepte până anul viitor pentru celelalte trei promise. Acest sistem cu rază medie de acțiune, dar de mare altitudine, este conceput pentru a proteja un oraș mic împotriva Rusiei.

Pentru a accelera procesul, Statele Unite și-au îndemnat miercuri aliații să pună la dispoziție echipamentele antiaeriene disponibile, chiar și cele mai vechi, atât timp cât acestea îndeplinesc standardele NATO. Spania a fost prima care a răspuns pozitiv, joi: va trimite Ucrainei patru sisteme sol-aer cu rază medie de acțiune Hawk, a anunțat Austin, salutând acest „răspuns foarte, foarte rapid”.

Sistemele datează din timpul Războiului Rece și au fost modernizate de-a lungul anilor. Spania a recondiționat unele dintre ele pentru a le prelungi durata de viață.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat deja că Franța va livra Kievului „radare, sisteme și rachete pentru a-i proteja pe [ucraineni] de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone”. El nu a precizat modelul de sisteme antiaeriene planificate, dar un oficial militar american a menționat sistemul de apărare sol-aer de mare altitudine SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba, concurentul european al sistemului american Patriot, aflat în serviciu în Franța, Italia și Singapore.

Parisul a furnizat, de asemenea, rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune Crotale, a precizat executivul francez.

Înarmare totală a Ucrainei

Marea Britanie a anunțat miercuri că trimite rachete Amraam pentru a completa sistemele Nasam furnizate de Statele Unite. Washingtonul este de asemenea interesat de sistemul spaniol Spada 2000, fabricat, ca și Mamba, de producătorul european MBDA, a declarat un oficial american care a solicitat anonimatul.

Pentru a asigura apărarea împotriva rachetelor balistice, Washingtonul are în vedere echiparea Ucrainei cu baterii Patriot cu rază lungă de acțiune. Armata americană, care are un stoc limitat, face presiuni asupra altor țări care le-au cumpărat pentru a se alătura efortului. Washingtonul încearcă, de asemenea, să convingă Israelul să livreze părți din sistemul său antiaerian Iron Dome.

Odată ce toate aceste sisteme vor fi livrate, va fi necesar „să ne asigurăm că pot fi conectate între ele prin sisteme de comandă și comunicații și că au radare care pot comunica între ele, astfel încât să își poată repera ținta în momentul apropierii”, a declarat șeful Statului Major american.

„Este complicat din punct de vedere tehnic”, a adăugat el. „Va dura ceva timp.”