Data de 15 august este ziua în care creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Sfânta Scriptură nu ne spune nimic despre mutarea Fecioarei Maria la cele veşnice. Informaţiile pe care le avem legate de moartea, îngroparea şi înălţarea ei la cer vin din Sfânta Tradiţie. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. Apostolul Toma a mers după trei zile la mormânt și l-a găsit gol. Se spune că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Tradiţia în popor este că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă nu consideră greşit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu trebuie să fie una tristă, scrie Libertatea.

Circa 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfânta Maria. Aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia sunt femei care poartă numele de Maria. Alte nume care îşi sărbătoresc onomastica astăzi sunt Mariana, Marinela, Marian, Marin, Mioara, Mărioara, Mara sau Mimi.

Sunt multe mesaje frumoase cu urări de ”La mulți ani!” ce pot fi trimise astăzi către cei dragi:

La mulți ani, Maria! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Fecioara să-ți lumineze drumul în viață! La mulți ani de ziua numelui!

Fie ca Sf. Fecioara Maria, al cărei nume îl porți, să te ocrotească, să-ți călăuzească pașii și să-ți lumineze calea! La mulți ani cu ocazia onomasticii!

O sărbătorim pe Fecioara Maria şi te sărbătorim pe ţine. Să rămâi mereu blândă, bună şi drăguţă cu toţi cei din jurul tău!

La mulţi ani de ziua numelui! Fie că Sf. Fecioară Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească, să-ţi călăuzească paşii şi să-ţi lumineze calea!

Ca o lumină caldă ai apărut în calea mea, ai intrat în viaţă mea şi mi-ai arătat cum să fiu un om mai bun, mai blând şi mai înţelegător, întocmai ca Fecioara Maria, al cărei nume îl porţi. Mulţumesc că mă călăuzeşti şi că ai grijă de mine!