Pana la sfarsitul acestui an, ANEIR intentioneaza sa deschida alte sapte centre, inca doua la Moscova, impreuna cu mari case de comert federale, si cinci in republici si regiuni din Federatie. ANEIR are in vedere crearea mai multor centre comerciale romanesti, impreuna cu firmele din Rusia si din alte state membre CSI, sub forma de societati mixte, in care 50% sa reprezinte partea romana, iar 50% firmele locale.

Legislatia privind zonele defavorizate va fi modificata. Prevederile care reglementeaza activitatea in zonele defavorizate vor fi reanalizate si perfectionate pentru a elimina riscul interpretarii diferite a facilitatilor acordate in cadrul acestor zone, a declarat ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca. Numerosi agenti economici au profitat de facilitatile in vigoare, importand produse de carne in carcasa fara a plati taxele vamale, dar fara a asigura, in toate cazurile, potrivit legii, prelucrarea acestora in zonele defavorizate si obtinand profituri ilicite. Mihai David, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, a afirmat insa ca adevarata cauza a cantitatilor mari de carne importata este interpretarea Legii nr. 35/1991 privind regimul investitiilor straine, modificata prin OUG nr. 31/1997, in baza careia companiile care au realizat importuri de carne au beneficiat de scutirea de la plata taxelor vamale pentru o perioada de doi ani.

Cursuri de perfectionare in zile de sarbatoare. Tack Training International organizeaza in luna martie, in regim promotional, cursuri pentru secretare, assistant manager. Oferta se adreseaza atat persoanelor care se afla la inceputul carierei – „The Successful Secretary/Assistant/ Basic Skills” (cursul va avea loc in data de1martie a.c.), cat si celor aflate la un nivel executiv -„The Professional Executive Secretary/Assistant-Advanced Development” (cursul se va desfasura in zilele de 8 si 9 martie a.c.). La terminarea cursurilor se acorda Diploma de Absolvire internationala TACK. Informatii suplimentare se pot obtin la numerele de telefon: 326.22. 79, sau 326.22.80 sau la adresa de e-mail: info@tack.ro.

IAS-urile privatizate vor fi scutite de la plata penalitatilor. IAS-urile privatizate potrivit OUG nr. 198/1999 si a Legii nr. 268/2001 beneficiaza de scutire de la plata datoriilor provenite din penalitati si majorari de intarziere si de esalonarea obligatiilor catre bugetul de stat, au propus, miercuri, senatorii din Comisia de agricultura. Propunerea este inclusa intr-un amendament la proiectul de lege privind adoptarea unor masuri pentru „cresterea atractivitatii la privatizare” a IAS-urilor. In forma adoptata de Camera Deputatilor, proiectul de lege prevede ca societatile comerciale in curs de privatizare, care au capital integral sau partial de stat si detin in administrare terenuri agricole proprietate publica sau privata a statului, sa fie scutite de la plata obligatiilor catre bugetul de stat si bugetul fondurilor speciale, precum si de scutire de la plata a debitelor provenite din penalitati si majorari de intarziere pentru neplata la termen a obligatiilor la bugetul asigurarilor de stat.

Cadouri de 1 si 8 martie. Magazinul virtual www.freeshop.ro are o oferta speciala pentru Sarbatorile primaverii. Astfel, alaturi de produsele cosmetice si de parfumuri (pentru care oferta a fost completata cu parfumuri lansate recent de producatori consacrati), apar noi game de produse. Este vorba despre o oferta de ceasuri (Swatch, Citizen, Seiko si Fossil) si despre o gama larga de electrocasnice marcile Phillips si Princess.

Scrisoarea suplimentara de intentie a ajuns la FMI. Guvernul Romaniei a remis, vineri, directorului general al Fondului Monetar International (FMI), Horst Koehler, scrisoarea suplimentara de intentie pentru acordul stand-by incheiat cu institutia financiara internationala in luna octombrie a anului trecut. Documentul care va completa acordul stand-by are patru elemente principale: masurile legate de cresterea veniturilor bugetare, angajamentele Guvernului privind numarul de salariati si fondurile de salarii din sectorul bugetar, imbunatatirea gradului de incasare a contravalorii serviciilor la utilitati si accelerarea procesului de privatizare. O prima sursa de crestere a veniturilor bugetare este eliminarea reducerii cu 40% a accizelor pentru producatorii interni de tigari. Alte masuri vizeaza posibilitatea ca unele bunuri din patrimoniul public al statului sa poata fi inchiriate sau concesionate, precum si intensificarea controalelor organelor de protectie a muncii in domeniul angajatilor care lucreaza fara forme legale. Un element important al scrisorii este propunerea Executivului de a modifica obiectivul privind deficitul bugetar al acestui an de la 3% la 3,2%. Majorarea deficitului are in vedere cresterea cheltuielilor pentru investitii, in special cele pentru infrastructura. Finantarea deficitului bugetar nu va fi insa schimbata si va fi facuta in proportie de 55-60% din credite externe, iar restul de pe piata interna.