Extinderea activitatii in afara granitelor Romaniei a inceput in 1999, prin deschidrea sucursalei din Republica Moldova si a continuat cu Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Croatia, Iugoslavia si Olanda. De asemenea, Flamingo se pregateste sa patrunda si pe pietele din Italia si Grecia.
Schimburile de energie electrica intre Romania si Uniunea Europeana vor incepe din 2003, o data cu interconectarea sistemului energetic romanesc (SEN) cu sistemul de transport al energiei electrice din Uniunea Europeana (UCTE), a declarat, miercuri, directorul general al Transelectrica, Jean Constantinescu. Pana atunci, sistemul de transport al energiei electrice din Romania va functiona interconectat cu cel al Bulgariei si cu o parte din cel al Iugoslaviei timp de un an, perioada in care va fi monitorizat de catre specialistii UCTE. Investitiile care vor fi efectuate de companiile nationale din domeniu pentru ca SEN sa fie admis in UCTE se ridica la circa 110 milioane USD.
Ordonanta privind impozitul pe venitul global a fost retrimisa la Ministerul Finantelor. Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a retrimis, miercuri, Ordonanta nr. 7/ 2001 privind impozitul pe venitul global la Ministerul Finantelor, pentru a modifica prevederile referitoare la impozitul pe venitul din activitati agricole, a declarat deputatul PSD Vasile Bleotu, membru al comisiei. Bleotu a precizat ca ordonanta include in baza de impozitare si veniturile obtinute din agricultura, iar membrii comisiei au considerat ca aceasta impozitare trebuie sa se faca diferentiat, pe tipuri de culturi si suprafete.
Ministerul Turismului va lansa, pana la sfarsitul anului, in colaborare cu Ministerul de Interne, un ghid de calatorie in spatiul Schengen. Ghidul se va distribui gratuit si va cuprinde toate informatiile necesare celor care calatoresc in spatiul Schengen. Cateva reguli de respectare a calatoriei in spatiul Schengen au fost lansate si de MAE. La sosirea intr-un stat membru Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale si, daca nu sunt cazati intr-o unitate hoteliera, sa notifice prezenta lor organelor de politie. Autoritatile de frontiera pot refuza iesirea din tara a persoanelor care nu au pasaport valabil sau daca pasaportul este deteriorat ori falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma in euro sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors.
Comisia de agricultura a decis majorarea impozitului pentru culturile de vita de vie. Impozitul pe venitul agricol se majoreaza cu 200% pentru suprafetele plantate cu soiuri de vie nobila, altoite si indigene, precum si in cazul suprafetelor plantate cu soiuri interzise si cu hibrizi direct producatori, au stabilit deputatii din Comisia de agricultura la analizarea Legii viei si vinului. Aceasta lege mai prevede ca suprafetele plantate cu soiuri interzise, respectiv cele cu hibrizi direct producatori, situate in arealele viticole si in extravilanul localitatilor din afara arealelor viticole, se supun defrisarii intr-un interval de 15 ani de la publicarea legii, pe baza unor programe de sprijin de reinfiintare a plantatiilor, aprobate de MA.
Finantele pregatesc reducerea cotei TVA pentru turism si constructii sociale. Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a afirmat ca autoritatile romane fac demersuri pentru aprobarea acestor masuri de catre Uniunea Europeana, intrucat statele candidate au dreptul de a suspenda, pentru o perioada, aplicarea anumitor norme europene. Tanasescu a mai spus ca reducerea cotelor TVA pentru produsele de baza nu a fost posibila, pentru ca preturile nu sunt supravegheate. El a adaugat, insa, ca Guvernul va reduce, in urmatorii doi ani, cotele TVA pentru aceste produse, dar trebuie identificata o modalitate eficienta de aplicare a acestei masuri.
Guvernul ceh a decis sa renunte la impunerea obligativitatii vizelor de intrare pentru cetatenii romani, masura pe care dorea sa o aplice de la 1 ianuarie 2002, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Praga. Decizia a fost motivata de faptul ca, in ultimele luni, numarul imigrantilor romani si al celor care solicita azil a scazut. Guvernul ceh a mai tinut seama si de hotararea din 7 decembrie a Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne, care a decis eliminiarea obligativitatii vizelor de intrare pentru cetatenii romani.
Cinci retele cooperatiste de credit au primit avizul de constituire si/sau reorganizare. Banca Nationala a Romaniei a acordat avizul de constituire si/sau reorganizare unui numar de cinci retele cooperatiste, in urma finalizarii primei etape a procesului de autorizare a organizatiilor cooperatiei de credit, informeaza un comunicat al BNR. Retelele cooperatiste care au trecut de prima etapa de autorizare au in componenta 987 de organizatii ale cooperatiei de credit. Acestea sunt: Credit Coop, Concordia Romana, Creditul Romanesc, Creditul Popular si Aurora Romana.
Organizatiile cooperatiei de credit aflate in procesul de autorizare si care au obtinut aprobarea de constituire si/sau reorganizare nu se afla inca sub supravegherea BNR si nu sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, iar depozitele populatiei constituite la acestea nu sunt deocamdata garantate.