Conel se imparte in patru societati. Guvernul a decis divizarea Conel in Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica si Electrica. In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului, societatile comerciale infiintate vor incheia un protocol privind drepturile si obligatiile fostei companii Conel, in vederea preluarii acestora.

Turismul romanesc pierde din cauza UE. Firmele romanesti de turism inregistreaza pierderi substantiale din cauza regimului de vize aplicat de UE cetatenilor romani, a declarat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Alin Burcea. El a estimat ca profitul agentiilor de turism s-ar dubla in cazul eliminarii vizelor si a spus ca, in 1999, 470 de mii de turisti romani au vizitat Turcia, unde pot intra fara vize, in timp ce numarul celor care si-au petrecut vacanta in Grecia, stat pentru care este nevoie de vize, a fost de doar 50.000. ANAT si MAE vor inainta un document privind aceasta situatie Comisiei Europene si ambasadelor tarilor UE la Bucuresti.

Seceta a urcat pretul graului romanesc. Productia de grau a Romaniei din acest an, afectata de seceta si de grindina, nu va fi suficienta pentru a acoperi cererea interna, temerile privind aparitia unei crize a graului
determinand cresterea preturilor, au apreciat o serie de dealeri si analisti, citati de Reuters. Conform unui dealer al unei importante companii occidentale prezente la Bucuresti, productia insuficienta de grau, considerata cea mai redusa din ultimul deceniu, i-a determinat pe producatori sa practice preturi aproape duble fata de anul trecut. Graul din noua recolta se vinde, conform dealerului citat, la echivalentul a 116 dolari/tona. Cifra nu include costurile de transport si stocare si nici prima de 23 dolari/tona pe care Guvernul a anuntat, in luna aprilie, ca intentioneaza sa o acorde producatorilor de grau.

Se amplifica relatiile Romania-SUA. Ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat, la trei ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, „aprecierea pentru cooperarea cu partenerii americani”. Parteneriatul Strategic a fost lansat in 1997 la Bucuresti, de catre presedintii Emil Constantinescu si Bill Clinton, fiind un cadru politic pentru colaborarea in probleme de securitate, reforma militara, relatii economice si combaterea riscurilor neconventionale.

Belgradul cere Romaniei doua milioane de dolari. Iugoslavia vrea sa obtina doua milioane de dolari drept
despagubiri din partea Romaniei si a intreprinderii australiene proprietare a minei de aur de la Baia Mare aflate la originea poluarii cu cianura a Tisei si a Dunarii, de la sfarsitul lunii ianuarie, a anuntat agentia oficiala Tanjug, citata de AFP. Statul iugoslav a intentat o actiune in justitie la un tribunal din Belgrad, pentru a fi despagubit pentru daunele cauzate pe teritoriul sau de poluarea raului Tisa, a declarat procurorul de stat Milos Boiovici, citat de Tanjug. Boiovici a subliniat ca statul roman este „responsabil” pentru activitatile intreprinse pe teritoriul sau de catre orice intreprindere. Pe de alta parte, inaltul magistrat si-a manifestat disponibilitatea de a regla pe cale amiabila acest contencios, in conditiile in care „Bucurestiul isi accepta responsabilitatea si se declara dispus sa plateasca despagubiri”.

Shell creste investitia in Romania. Compania anglo-olandeza Shell va investi 10 milioane de dolari
pentru extinderea retelei de benzinarii din Romania, in cadrul unui program de consolidare a pozitiei sale
pe piata est-europeana, a anuntat un oficial al companiei, citat de Reuters. Potrivit lui Istvan Kapitany, manager pentru Europa Centrala si de Est, Shell va construi sase noi statii de benzina. Pana in prezent, Shell a investit in Romania peste 155 de milioane de dolari si a construit 73 de benzinarii.

Henkel Romania a lansat primul detergent lichid pentru rufe din Romania. Rex Lichid, produs de compania Henkel, a inaugurat in Romania piata detergentilor lichizi pentru rufe. Firma Henkel este prezenta pe piata romaneasca din 1994, cu mai multe grupe de produse.
Cifra de afaceri a firmei Henkel Romania a atins in anul 1999, 31 milioane de euro, compania avand peste 200 de angajati, dintre care 40 in biroul central din Bucuresti.

3COM intareste legaturile cu partenerii. 3COM, reprezentanta locala a corporatiei americane cu acelasi nume, a anuntat crearea unei noi structuri de distributie, cei doi distribuitori autorizati 3COM din Romania fiind companiile Flamingo Computers si Scop Computers. Noua politica de distributie se bazeaza, potrivit aprecierilor reprezentantilor 3COM, pe colaborarea stransa cu partenerii. 3Com are peste 300 milioane de utilizatori in intreaga lume.