Previziunile pentru 2014 estimează o pierdere netă de 1,4 – 1,6 miliarde euro. Venitul operaţional s-a situat la 5,117 miliarde euro, în scădere cu 2,8% faţă de valoarea de 5,263 miliarde euro, în primele nouă luni din 2013. Potrivit lui Andreas Treichl, rezultatele din primele nouă luni din 2014 sunt în linie cu estimările făcute în vara acestui an.

”În prezent, nu anticipăm constituirea de provizioane de risc suplimentare. Am reuşit să ne reducem portofoliul de credite neperformante cu peste un miliard de faţă de anul trecut şi am înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii portofoliului de credite pentru al cincilea trimestru consecutiv. În pofida unei diminuări uşoare, estimările de creştere economică pentru regiunea noastră sunt în continuare de două ori mai ridicate decât cele pentru zona Euro”, a arătat Treichl.

Cheltuielile administrative generale ale băncii s-au diminuat cu 4,8%, la 2,783 miliarde euro, în principal pe fondul reducerii cheltuielilor de personal ca urmare a scăderii numărului mediu de salariaţi (în urma vânzării Erste Bank Ucraina şi implementării programului de măsuri de restructurare în România). Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 2,333 miliarde euro, în scădere cu 0,2%, faţă de 2,338 miliarde euro, în primele nouă luni din 2013, şi a unui raport cost/venit îmbunătăţit, de 54,4% (55,6% în nouă luni din 2013).

Venitul net din dobânzi al băncii s-a diminuat la 3,369 miliarde euro, în primele nouă luni, faţă de 3,515 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2013, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi a efectelor de schimb valutar. Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,372 miliarde euro (1,343 miliarde euro în perioada ianuarie – septembrie), susţinut de îmbunătăţirea rezultatelor segmentului de asset management. Venitul net din tranzacţionare s-a diminuat, în nouă luni, la 166,5 milioane euro (184,2 milioane euro în ianuarie – septembrie 2013).

În conformitate cu estimările privind majorarea costurilor de risc în acest an, anunţate pe 3 iulie 2014, pierderea netă din reevaluarea activelor financiare, neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, s-a majorat cu 34,5%, la 1,674 miliarde euro, respectiv 175 puncte de baza în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi.

Această evoluţie s-a înregistrat în principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din România, determinate de reducerea accelerată a creditelor neperformante, deja anunţată. Rata creditelor neperformante s-a diminuat în primele nouă luni la 8,9% (faţă de 9,6% la 31 decembrie 2013), datorită vânzării creditelor neperformante din România. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 68,8% (63,1% la 31 decembrie 2013).

Perspectivele pentru 2014 estimează pentru Erste Group costuri de risc între 2,1 şi 2,4 miliarde euro, în funcţie de modul de înregistrare a impactului legii privind creditele de consum din Ungaria, respectiv dacă acesta se va raporta în ”provizioanele de risc” sau în poziţia ”alte venituri operaţionale”. Orice eventual cost generat de posibilă acordare a unui discount la conversia creditelor de retail în valută din Ungaria nu este inclus în această estimare.

Pentru România este estimată o normalizare completă a costurilor de risc la 100-150 puncte de bază în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienţi începând cu 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante încă din 2014. De asemenea, este aşteptată o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante, un profit operaţional mai redus, dar sustenabil, pe fondul unui efect unwinding (de derulare) mai redus asupra venitului net din dobânzi. (Sursa: Agerpres)