Banca Românească şi Turbomecanica sunt considerate de către analiştii Erste Group principalele ţinte potenţiale pentru preluare, în 2010.

România are cel mai ridicat potenţial de creştere dintre pieţele de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, cu un avans estimat 77% al indicelui BET în acest, un factor determinant fiind scăderea aversiunii faţă de risc, se precizează în raportul Erste. Conform documentului menţionat, printre achiziţiile urmărite în acest an este menţionată preluarea Băncii Transilvania (BT) de către un jucător important, deoarece banca va avea nevoie de susţinerea unui acţionar strategic pentru a activa într-o piaţă mai competitivă.

Turbomecanica este o altă ţintă potenţială de achiziţie, datorită poziţiei sale ca furnizor pentru jucătorii de top din sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce şi Agusta. Compania este controlată de către manageri şi acţionarii care sunt interesaţi în vânzare, dar preţul cerut este substanţial mai mare decât preţul curent din piaţă, potrivit raportului Erste.

“Din punct de vedere economic, pieţele din Europe Centrală şi de Est vor rămâne împărţite în două. Pieţele care au atins minimele mai devreme – cum sunt Republica Cehă sau Slovacia – ar trebui să poată raporta o creştere mai bună în 2010. România sau Ungaria, fiind pieţe rămase în urmă în privinţa atingerii minimelor, vor rămâne în urmă si în ceea ce priveste creşterea”, a declarat în studiu Henning Eßkuchen, co-director cercetare pieţe de capital din Europa Centrală şi de Est şi autor al raportului.

SURSA: Mediafax