„Noi credem că întreaga lume trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate țările, inclusiv China, se comportă (…) într-o manieră care să fie în conformitate cu ordinea internațională”, a declarat Mike Pompeo în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său britanic Dominic Raab, potrivit lalibre.be

Salutând discuții „deschise” cu oficialii britanici, Pompeo a chemat „toate națiunile ataşate de libertate și democrație (…) să înțeleagă amenințarea reprezentată de Partidul Comunist Chinez”.

În ultimele luni, Regatul Unit s-a apropiat constant de pozițiile Washingtonului, într-o confruntare deschisă cu China, făcând chiar un viraj de 180 de grade cu privire la furnizorul de telecomunicaţii Huawei.

China a susținut că Londra a fost „păcălită” de americani.

Șeful diplomației americane a negat însă că Washingtonul a forțat mâna aliatului său în această problemă.

„Această decizie a fost luată, nu pentru că Statele Unite au spus că este o decizie bună, ci pentru că liderii de aici, din Regatul Unit, au ajuns la concluzia că ceea ce trebuie făcut este să ia această decizie pentru poporul britanic”, a insistat el.

Londra a afirmat că a interzis Huawei din motive de securitate, după sancțiunile americane impuse companiei în luna mai pentru a bloca accesul la semiconductoare fabricate cu componente americane.

În schimb, China a susținut că Londra a fost „păcălită” de americani.

„Informațiile care trec prin aceste rețele de origine chineză vor ajunge cu siguranță în mâinile Partidului Comunist Chinez”, a afirmat anterior Mike Pompeo. Acuzaţii pe care Huawei le-a respins ferm.

Secretarul de stat american a ajuns pe 10 Downing Street în jurul prânzului, unde a apărut fără mască de față, așa cum a făcut-o și premierul Regatului Unit, Boris Johnson. Totuşi, cei doi s-au aşezat apoi la mai mult de un metru distanță.

„Distanțarea socială nu înseamnă distanțare diplomatică sau politică”, a glumit șeful guvernului britanic.

În meniul discuțiilor, pe lângă un viitor acord comercial post-Brexit între Londra și Washington, a figurat şi situația din Hong Kong, un alt subiect care supără Beijingul.

Epoca de aur promisă relațiilor chino-britanice de către fostul ministru de Finanțe, George Osborne, în timpul unei vizite la Beijing în 2015 pare acum îndepărtată.

Pentru că Regatul Unit a provocat furia Chinei, oferind un acces mai ușor la naționalitatea britanică pentru aproape trei milioane de rezidenți din Hong Kong, ca răspuns la legea de securitate națională chineză pe care Beijingul a impus-o acestei foste colonii britanice, luna trecută.

Luni, britanicii au mai complicat puţin lucrurile prin suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong-ul și extinderea embargoului asupra armelor aplicat deja Chinei continentale, susținând că Beijingul încalcă condițiile tratatului chino-britanic din 1997 care însoțea retrocedarea acestui teritoriu.

Întâlnire între Mike Pompeo și fostul guvernator din Hong Kong

Pentru regimul chinez, această lege, care are ca scop suprimarea activităților subversive, trebuie să permită asigurarea stabilității și încheierea violențelor care au marcat mișcarea de protest din 2019 de la Hong Kong, precum și reprimarea curentului în favoarea independenței.

Washingtonul, la rândul său, a revocat statutul comercial preferențial acordat Hong Kong-ului, a restricționat vizele pentru oficialii chinezi acuzați de „punerea la îndoială” a autonomiei fostei colonii și a oprit vânzarea de echipamente de apărare sensibile pe acest teritoriu.

Mike Pompeo urmează să-l întâlnească joi seară pe fostul guvernator din Hong Kong, Chris Patten, precum și pe Nathan Law, unul dintre cei mai proeminenți tineri activiști ai mișcării de reformă din Hong Kong, care locuiește în prezent la Londra.