Chinezii fumează mult. De fapt, enorm! Mai mult de o treime din ţigaretele produse la nivel mondial sunt "savurate" în China. Acest obicei vine însă "la pachet" cu o realitate dură: unul din şase decese cauzate de fumat la nivel mondial se înregistrează în China.

În ritmul actual, unul din trei bărbaţi tineri chinezi va fi omorât de tutun în următoarele decenii, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea Oxford. Printre femei se află mai puţine fumătoare, ceea ce înseamnă implicit că şi riscul mortalităţii cauzate de tutun e mai mic.

Aproximativ două treimi dintre tinerii chinezi sunt fumători şi cei mai mulţi pun prima ţigară în gură înainte să împlinească 20 de ani. "Dacă nu se lasă de fumat, acest obicei va omorî într-un final cam jumătate dintre ei", avertizează co-autorul studiului, Zhengming Chen de la Universitatea Oxford.

Bilanţul deceselor cauzate de tutun în 2010 a fost de aproape un milion de persoane, dintre care 840 de mii erau bărbaţi şi 130 de mii, femei.

Rata mortalităţii la persoanele fumătoare este dublă faţă de cea înregistrată la nefumători, prezentând de asemenea riscuri crescute de cancer la plămâni sau atac de cord.

Proporţia deceselor puse pe seama fumatului în rândul bărbaţilor chinezi cu vârsta între 40 şi 79 de ani e de două ori mai mare acum faţă de anii '90, mai arată studiul.

În schimb, există mai puţine femei născute în anii '60 care fumează, în comparaţie cu cele născute în anii '30.

Datele au fost colectate în cadrul unui studiu de amploare, desfăşurat în două etape, una începută în anii '90, cealaltă în 2006 şi care a vizat în total circa 730 de mii de chinezi.

Cercetătorii spun că o soluţie pentru descurajarea fumatului în China ar putea fi scumpirea ţigărilor, aşa cum s-a întâmplat în Occident, unde decesele legate de fumat au scăzut în ultimii 20 de ani.

SURSA: RFI