Un exemplu în acest sens sunt Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, care au lansat produsul „Energie Verde“, prin care oferă companiilor oportunitatea de a achiziţiona doar electricitate provenită exclusiv din surse regenerabile. Astfel, Enel, în acest moment cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile pe piaţa locală, vine şi în sprijinul consumatorilor care vor să reducă emisiile de carbon. Mai mult, Enel s-a angajat să planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de „Energie Verde“ furnizaţi clienţilor săi. Citiţi mai jos un interviu cu Marius Chiriac, director achiziţii Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.


Capital: În acest an, Enel a lansat proiectul Energie Verde, care prevede achiziţionarea  de electricitate provenită exclusiv din surse regenerabile. Care sunt motivaţiile pentru lansarea unui asemenea proiect?
Marius Chiriac:
Dezvoltarea sustenabilă şi reducerea impactului pe care o companie îl are asupra mediului înconjurător au devenit tot mai importante şi pentru firmele care activează în România. De asemenea, ultimii ani au adus şi o creştere masivă a investiţiilor în centrale care produc energie electrică din surse regenerabile, astfel încât cele două condiţii esenţiale pentru a avea acest produs şi pe piaţa din România au fost asigurate. Noi am văzut această oportunitate şi am profitat de ea, fiind primul furnizor de electricitate care a lansat un produs prin care clienţii de pe piaţa liberă pot achiziţiona energie provenită din surse regenerabile. În plus, am decis să oferim clienţilor pachetului Energie Verde un bonus – platforma Mega Copacul. Astfel, pentru fiecare 10 MWh de Energie Verde furnizată către clienţi, Enel plantează un copac, alături de asociaţia MaiMultVerde.

Capital: Câţi consumatori ai Enel au optat pentru acest serviciu?
MC:
Produsul Energie Verde a fost achiziţionat, de la lansare, de mai multe companii ce activează în domeniul retailului şi pentru care dezvoltarea sustenabilă joacă un rol important. Printre acestea se numără Mega Image, care a fost şi primul retailer din domeniul alimentar ce a achiziţionat acest pachet.

Capital: Cum se desfăşoară, practic, acest proiect, având în vedere că producţia energiei din surse regenerabile nu este constantă?
MC:
În mixul de achiziţie am inclus o paletă diversă de producători din surse regenerabile, de la eolian la solar, chiar şi, pe viitor, biomasa şi microhidro. În acelaşi timp, am obţinut şi o certificare independentă care atestă faptul că energia electrică vândută clienţilor care optează pentru acest pachet este energie regenerabilă.

Capital: Care sunt beneficiile unui asemenea proiect pentru mediul înconjurător?
MC:
În primul rând, reducerea emisiilor de carbon. Astfel, companiile care optează pentru acest pachet vor avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător, întrucât vor consuma energie curată, pentru producerea căreia nu sunt emise în atmosfera gaze cu efect de seră. De exemplu, pentru 10 MWh cantitatea de noxe care nu mai este eliberată în atmosferă este de aproximativ 5 kg de CO2. Ca ordin de mărime, 10 MWh înseamnă consumul a aproximativ 100 de apartamente într-o lună uzuală.
În al doilea rând, prin platforma „Mega Copacul“, clienţii produsului Energie Verde sunt automat beneficiarii unui program de responsabilitate socială, care adaugă un plus de valoare acestui produs.

Capital: Cum va continua proiectul „Mega Copacul“?
MC
: Proiectul „Mega Copacul“ va continua şi în cursul anului viitor, iar pentru fiecare 10 MWh furnizaţi va fi plantat câte un copac. În plus, pentru suprafaţa plantată în acest an, se vor face lucrări de întreţinere, alături de MaiMultVerde.

Peste 60 de voluntari au participat, la finele lunii noiembrie, la plantarea celor 700 de puieţi în Parcul Natural Comana

Enel Energie s-a angajat să planteze un copac pentru fiecare 10 MWh
de energie verde furnizaţi clienţilor săi

700 de puieţi, în Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana, considerat a doua Deltă a României, s-a îmbogăţit, la finele lunii noiembrie, cu 700 de puieţi de stejar şi cer. Peste 60 de voluntari ai Enel România şi ai Asociaţiei MaiMultVerde au participat la acest proiect denumit „Mega Copacul“. „Prin acest program, Enel se angajează să planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de energie verde furnizaţi clienţilor săi“, a anunţat Enel într-un comunicat. Ulterior, începând cu primăvara 2013, proiectul „Mega Copacul“ va continua prin realizarea unor lucrări de întreţinere a suprafeţei plantate în 2012, dar şi cu plantarea altor puieţi aferenţi consumului înregistrat de Enel pentru produsul Energie Verde.