Revoltă pe scena politică din Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a decis să o numească în funcția de premier pe Elisabeth Borne. Critici dure au venit din partea opoziției din Franța, iar Marine Le Pen a denunțat în acest sens continuarea „politicii dispreţului” faţă de cetăţeni.

Mai exact, aceasta susține că Emmanuel Macron demonstrează astfel că nu poate să reunească forțele politice și dovedește totodată că vrea să continue politica disprețului, „a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii”.

„Prin numirea lui Elisabeth Borne prim-ministru, Emmanuel Macron demonstrează incapacitatea de a reuni forţele politice şi voinţa de a continua politica dispreţului, a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii”, a acuzat Marine Le Pen, membră a formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională şi fost candidat la postul de preşedinte.

Emmanuel Macron, criticat de opoziția din Franța

O reacție în acest sens a venit și din partea liderului partidului Franţa Nesupusă. Acesta a făcut referire la scăderea îndemnizațiilor pentru un milion de șomeri, dar și la faptul că noul premier al țării ar reprezenta ”tot ceea ce nu a funcționat în ultimii 20 de ani” în Franța.

„Borne: scăderea indemnizaţiilor pentru un milion de şomeri, eliminarea tarifelor de reglementare la gaz (…), deschiderea concurenţei în transporturile publice. Înainte cu un nou sezon de abuzuri sociale. Doamna Borne reprezintă tot ce nu a funcţionat în ultimii 20 de ani”, a declarat, la rândul său, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă (stânga).

Menționăm faptul că reacțiile dure vin după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de premier al țării, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial şi înaintea alegerilor legislative.

Elisabeth Borne, prima femeie premier din Franța din ultimii 30 de ani

Elizabeth Borne a devenit astfel prima femeie care va deţine această funcţie din 1992, relatează Reuters.

„Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Menționăm faptul că Elisabeth Borne are 61 de ani și are o experienţă în administraţie. Totodată, înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Agenția Reuters mai scrie că toată experiența pe care aceasta o deține și cunoștințele ei din sindicatele franceze vor avea un rol cheie astfel încât Emmanuel Macron să poată promova reformele, printre care și ridicarea vârstei de pensionare.