Decretul de numire a fost semnat vineri de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis i-a desemnat, totodată, în funcţia de consilier de concurenţă, ca membri ai plenului Consiliului Concurenţei, pe Cosmin Belacurencu şi Dragoş Constantin Vasile. 

Elena Kleininger a absolvit Universitatea Politehnică din București – Facultatea de Metalurgie în anul 1981 cand și-a început activitatea ca inginer în cadrul Uzinei 1 Mai din Ploiești, fiind responsabilă cu elaborarea de tehnologii de fabricație și cu stimularea inovației în producție, la nivelul întreprinderii. Acesta a fost punctul de pornire în formarea sa în domeniul proprietății intelectuale, inovării și a dobândirii expertizei în managementul acestor aspecte.

În perioada 1989-1996, respectiv 2001-2009 a lucrat la OSIM unde a fost examinator de fond – brevete de invenție în domeniul metalurgiei și mecanicii, respectiv Coordonator al Departamentului de Strategie, posturi în care a valorizat experiența din producție și în care și-a dezvoltat cunoștințele specifice pe proprietate industrială, brevete și invenții, precum și competențele manageriale. Convinsă de importanța aspectului cognitiv pentru inovare și progres, în special în timpul școlii, înființează, conduce și derulează programe de educație economică/de piață pentru elevii din învățământul preuniversitar, în cadrul Junior Achievement of Romania, ONG care a desfășurat și continuă, și în prezent, o activitate bogată în domeniul educației complementare.

Din anul 1996 și până în anul 2000 ocupă poziția de Șef al Protocolului și șef al Cancelariei Prezidențiale, formându-se în acest domeniu la cel mai înalt nivel. În anul 2002, absolvă cursurile Academiei Alexandru Ioan Cuza, luându-și licența în științe juridice, apoi – în anul 2009 – absolvă masterul în drept social european. Devine Consilier al Președintelui Oficiului Concurenței, cu responsabilități legate de procedurile anticoncurențiale financiare, bancare și de piață de capital, precum și de managementul instrumentelor structurale, politicilor concurențiale și ajutorului de stat. Din 2009 este membră a Directoratului FRC.